29 груд. 2017 р.

Школа керівника бібліотеки як День взаємної інформації (обіцяне продовження)

§ ІV
Параграф присвячений обговоренню на Школі впровадженню у бібліотеках області УДК.

Подібні впровадження неможливі без отримання відповідних знань бібліотекарями. Навчання з даного питання пройшли двоє фахівців ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва на базі Центру неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. І на цій же базі навчалися двоє фахівців Теплицької ЦБС. Тож, закономірно, що директор Теплицької бібліотечної системи Павлина Юхимівна Рибак першою і ділилась досвідом впровадження систематизації УДК.


До вашої уваги тези з її виступу – «У квітні місяці проведена нарада при директорі, на якій розглянуто питань впровадження УДК у роботу бібліотек Теплицького району та видано наказ по Теплицькій ЦБС «Про припинення використання ББК та впровадження УДК в практику роботи бібліотек Теплицької ЦБС».

Наказом було створена робоча група та затверджено графік навчання членів робочої групи та працівників сільських філіалів. 

Для початку, окрім систематизації по УДК нових надходжень, вирішили протягом літніх місяців переставити фонд абонементу та читального залу в Теплицькій центральній бібліотеці згідно з робочими таблицями придбаними під час навчання у м. Києві. Перешифровування книг та карток у каталогах за новою класифікацією прийняли рішення не здійснювати. 

Практично робота велась так: спочатку на весь книжковий фонд який є, переклеїли роздільники та розділення в межах класу на УДК, а потім, звільнивши перші стелажі, почали складати літературу за роздільниками.

Шифри на книжкових роздільниках відповідають цифровим позиціям УДК і складаються від 2-3-х і більше цифрових позицій. Важче було писати роздільники з великим індексом з класу історії – 94. Наприклад: «Україна в умовах нової економічної політики та радянської модернізації 1921 – вересень 1939 рр. – 94(477)» 1921/1939 – досить великий шифр. Ми вирішили писати його в висоту роздільника. Всі шифри на роздільниках написані – червоною, а розділення роздільника чорною фарбою.

Саме гірше було з 0 загальним відділом, тому що літературу потрібно було збирати по всьому фонду згідно з попереднім ББК.

Після проведеної роботи провели обрахунок затрат норм часу на процес розстановки бібліотечного фонду з ББК на УДК.

Червень, липень, серпень = 92 дні – 28 вихідних тобто 64 дні робочих, які ми помножили на 8 годин, отримали 512 годин робочого часу на одну людину на весь запланований процес.

Переставляли фонд 4 чоловіки – 512 помножили на 4 і отримали 2048 годин робочого часу, які ці працівники витратили на всю роботу. На перестановку бібліотечного фонду 50 тис. примірників було затрачено 2048 годин тобто за годину 4 працівника розміщували за новою класифікацією 24 примірника, а 1 працівник відповідно –6. Тим самим ми розрахували норму часу на даний процес, який можна використати і іншим бібліотекам. 

З квітня місяця всі нові надходження, які отримувала бібліотека, шифрували згідно нової класифікації УДК. В каталогах створюємо новий ряд рубрик УДК і розміщуємо їх перед ББК. 

Далі до обговорення долучилася Ольга Борисівна Когут головний бібліотекар відділу формування ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва


З матеріалами її виступу можна ознайомитись

http://www.library.vn.ua/includes/UDK-klassifikatsia

§ V

Тетяна Миколаївна Марченко презентувала корпоративну взаємодію бібліотек області і про це http://www.library.vn.ua/includes/Shkola-kerivnyka-12-2017


Результати Школи керівника бібліотеки оцінювалось смайликовим голосуванням

Синеньких ( у мене є над чим задуматись і є ще питання) – отримали 10. І відповідно на них коментарі: «Багото інформації, є над чим думати, з чим працювати. Велике прохання сьогоднішні матеріали скинути на блог». «Дуже актуальні питання сьогодні презентувались. Є над чим подумати Дякую за навчання.», «Питання пов'язані з УДК (поступово)», «Є питання по звітності бібліотек ОТГ».

Зелененьких(я задоволена сьогоднішньою Школою ) – 20 і з такими висловами –«Молодці! Спасибі!», « Я приємно вражена! Дякую! Дякую! Дякую!», «Класс!», «Супер– отримала нової інформації,є особливо у форматі ОТГ», а ще купа побажань у Новому році для методистів, Галини Слотюк і Ольги Когут.

Рожевенькі (невдоволення) – 4. Методисти обожнюють критику, але конструктивненьку. Ну з підозрою відносимося ми до бібліотекарів без бібліотечної освіти. Ну заплануємо у 2019 році навчання бібліотекарів ОТГ без бібліотечної освіти спільно З ВОНМЦ в галузі культури, мистецтв і туризму, але ну...моветон це.

І щодо початку –не хурделиця і метелиця, не погані дороги «вбивають бібліотеки», а несучасний « професіоналізм» і байдужість бібліотекаря. Вибачте «за мінор».

Немає коментарів:

Дописати коментар