27 груд. 2017 р.

Школа керівника бібліотеки як День взаємної інформації

§ І

Зима…пора року, коли мете хурдерлиця і на дорозі ожеледиця, а передбачити, щоб цих катаклізмів не було у день, коли організовується зібрання керівників бібліотек, ніякий завідувач науково-методичного відділу ОУНБ не може (чому такий пассаж дізнаєтесь в кінці матеріалів про Школу). І доречі, заметілей в цей день не було, а от колегія управління культури і мистецтв облдержадміністрації у ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва паралельно бібліотечному зібранню проходила.

 
У бібліотечній галузі Вінниччині знову видимі зміни, адже в області вже утворено 33 об’єднаних територіальних громад. Сумарно вони покривають 15% території області і у них проживає 15% населення. На території новоутворених адміністративних одиниць – ОТГ розміщено 228 бібліотек, у яких працює 224 бібліотекаря. Відповідно до цих змін відбуваються і організаційні зміни у бібліотечних мережах.

 
Саме обговорити ці зміни і зібралися 21 грудня у читальній залі відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва директори ЦБС, центральних районних (міськицх) бібліотекі, 2 директора вже утворених юридичних структур КЗ «Іллінецька міська мультимедійна бібліотека Іллінецької міської об’єднаної територіальної громади» і КЗ «Дашівська публічна бібліотека» та 7 бібліотекарів з Брацлавської, Мельниківської, Жданівської , Шпиківської, Джулинської, Якушинецької, Мурафської ОТГ.


Зміни в контингенті учасників зібрання спонукало і до зміни назви. Тож, зібрання отримало нову назву – Школа керівника бібліотеки, а тема сформована згідно річного плану ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва –«Модернізація та організація бібліотечного обслуговування в процесі змін архітектури бібліотечної мережі та функціонування об’єднаних територіальних громад» залишилась таж .

§ ІІ

Відкрила занняття Галина Миколаївна Слотюк заступник директора ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва та проінформувала про участь ГО «Асоціація бібліотек Віннччини » у виставці громадських та благодійних організацій «НДО Експо 2017», яка проходила у Вінницькій торгово-промисловій палаті. Наша організація на виставці мала власний стенд і можливість протягом двох днів інформувати про свою діяльність та шукати партнерів для подальшого розвитку.

 
Тетяна Миколаївна Мазур директор Вінницької районної ЦБС поділилась досвідом створення пересувного «Мобільного бібліотечного комплексу».



 
А далі у присніженому дворику «Тімірязєвки» були влаштовані позиралки на нього.





§ ІІІ

Бібліотека і реформа децентралізації…Панельна презентація «Перші кроки діяльності в ОТГ: обмін досвідом» і виступи колег викликали дійсно величезну зацікавленість. Адже, практичний досвід становлення організаційних моделей бібліотечних мереж в ОТГ є на сьогодні найзастребуванішим.

Неля Іванівна Шкурат завідувачка Джулинської сільської бібліотеки поділилась недалекою історією 4-х бібліотек, що розміщені на території Джулинської ОТГ, та планами функціонування на майбутнє. Поки що бібліотеки функціонують як самостійні.

Директор Тульчинської ЦБС Віра Степанівна Вігуржинська розповіла про процеси змін і безпосередньо про передачу до Шпиківської селищної ОТГ 2-х бібліотек та 6 сільських бібліотек-філій до Тульчинської міської ОТГ. Тульчинська ЦБ, РБД та 26 бібліотек-філій залишаються у структурі ЦБС.

Своєрідним методичним матеріалом варто назвати виступ директора КЗ «Дашівська публічна бібліотека»Олени Юріївни Демченко.

Тож, пропоную повний текст виступу.

Створення та початок діяльності

Комунального закладу «Дашівська публічна бібліотека» Дашівської селищної ради Іллінецького району Вінницької області.

( Дашівська ОТГ)

Дашівська об’єднана територіальна громада створена 22.12.2016 року, селищной голова Тітаренко Сергій Володимирович.


Перший рік роботи громади був доволі напруженим, адже всі заклади бюджетної сфери передавалися з комунальної власності району в комунальну власність громади.


15 червня 2017 року рішенням позачергової сесії селищної ради утворено Відділ освіти, культури, молоді та спорту Дашівської селищної ради.


Складний шлях реорганізації бібліотек громади пройшов постійній координації дій всіх зацікавлених осіб й максимально наближено до «Методичної рекомендації з організації мережі публічних бібліотек в об’єднаних територіальних громадах» Міністерства культури України, «Рекомендації щодо надання бібліотечних послуг в умовах об’єднаних територіальних громад» Національної парламентської бібліотеки ім. Ярослава Мудрого, «Алгоритму передачі бібліотек Іллінецької ЦБС у власність Іллінецької міської і Дашівської селищної ОТГ» розробленого науково-методичним відділом Вінницької ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва.


Першим кроком було прийняття рішення 11 сесією 8 скликання від 18 жовтня 2017 року Дашівської селищної ради «Про надання згоди на прийняття майна бібліотек-філій до комунальної власності Дашівської об’єднаної територіальної громади».

Другий крок:


Рішення 20 сесії 7 скликання того ж таки 18 жовтня 2017 року «Про передачу бібліотек-філій, що входять до Центральної бібліотечної системи Іллінецької районної ради, до комунальної власності Дашівської селищної об’єднаної територіальної громади».


Третій крок:


Розпорядженням Дашівського селищного голови від 20 жовтня 2017 року утворено комісію для прийому-передачі у спільну власність Дашівської селищної ОТГ майнових комплексів бібліотек , що знаходяться в межах громади.


Четвертий крок:


Рішенням 13 сесії 8 скликання від 01 листопада 2017 року «Про створення КЗ «Дашівська публічна бібліотека» Дашівської селищної ради Іллінецького району Вінницької області» вирішено створити комунальний заклад «Дашівська публічна бібліотека» з філіями:


- Кальницька бібліотека-філія Дашівської ПБ;


- Кантелинська бібліотека-філія Дашівської ПБ;


- Копіївська бібліотека-філія Дашівської ПБ;


- Купчинецька бібліотека-філія Дашівської ПБ;


- Білківська бібліотека-філія Дашівської ПБ.


Цим же рішенням затверджено Статут бібліотеки та затверджено штатний розпис установи та зобов’язано виконуючого обов’язки директора КЗ «Дашівська публічна бібліотека» провести реєстрацію Статуту.


П’ятий крок


Наказом від 01 листопада Відділу освіти, культури, молоді та спорту Дашівської селищної ради мене призначено виконуючим обов’язки директора Дашівської ПБ, попередньо звільнено згідно п.5 ст.36 КЗпП з посади завідуючої Дашівською міською бібліотекою-філією.


Шостий крок:


08 листопада 2017 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань внесено Комунальний заклад «Дашівська публічна бібліотека» Дашівської селищної ради Іллінецького району Вінницької області.


Сьомий крок


9 листопада 2017 року через газету «Трудова слава» оголошено конкурс на зайняття посади директора КЗ «Дашівська публічна бібліотека».


Восьмий крок


10 листопада 2017 року Відділ освіти, культури , молоді та спорту повідомив письмово начальника Немирівського ОДПІ, що наша установа є неприбутковою.


Дев’ятий крок


15 листопада виготовлено печатку установи і того ж дня прийнято на роботу працівників головної бібліотеки громади та бібліотек-філій, що біли попередньо звільнені з посад працівників Іллінецької ЦБС.

Десятий крок

Голова Дашівської селищної ради надіслав до Міністерства культури України, управління культури та мистецтв Вінницької ОДА та директору Вінницької ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва листи, в яких повідомив про створення нової юридичної особи КЗ «Дашівська публічна бібліотека» та вказав на необхідність врахувати це при внесенні змін до мережі бібліотек України, до електронної системи моніторингу мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР), при поповненні фондів публічних бібліотек в тому числі за державними програмами та при звітності та плануванні роботи бібліотек

З 16 листопада – перший день роботи Дашівської ПБ. Попередньо закрито щоденники роботи бібліотек-філій Іллінецької ЦБС та розпочато щоденники роботи головної бібліотеки громади та бібліотек-філій, розпочато реєстрацію користувачів нової установи.

30 листопад 2017 року Актом прийому-передачі основних засобів Іллінецька ЦБС передала Дашівській селищній раді фонди бібліотек громади та майно Дашівської бібліотеки .

30 листопада виконкомом Дашівської селищної ради затверджено графік роботи закладі культури об’єднаної громади. Робота кожної бібліотеки громади розглядалась окремо, враховувалися в першу чергу вимоги жителів громади, тож і графіки дуже різні.

Початок роботи бібліотеки співпав із закінченням року та формування бюджету на наступний рік, тож розроблено бюджет потреби Дашівської публічно бібліотеки на 2018 рік

5 грудня відбулася спільна нарада працівників культури Дашівської селищної об’єднаної територіальної громади, що для бібліотекарів була першою, як працівників нової установи. 

11 грудня 2017 року начальником відділу освіти, культури, молоді та спорту Долговою О.А. підписано про призначення мене директором КЗ «Дашівська публічна бібліотека».

На порядку денному працівників нашої бібліотеки підведення підсумків минулого, важкого, перехідного року, адже він пройшов для нас не без втрат – оптимізація сільських бібліотеки та планування роботи на майбутній рік з надією на краще.

Немає коментарів:

Дописати коментар