16 жовт. 2017 р.

Нестаціонарне бібліотечно-інформаційне обслуговування населення Вінницької області: перший етап моніторингу

У формуванні та вдосконаленні культурного простору будь-якого територіального утворення роль публічної бібліотеки є, безсумнівно, знаковою. Адже у філософію її діяльності закладено принципи загальнодоступності кожної людини до інформації, знань та розвитку. Бібліотеки Вінниччини орієнтуються не лише на забезпечення даних принципів в межах стаціонарної бібліотеки, а й за використання нестаціонарних форм бібліотечно-інформаційного обслуговування.


За результатами обласного сегменту Всеукраїнського «Вивчення стану забезпечення сільського населення України публічними бібліотеками» у 2012 році було створено базу обліку населених пунктів, жителям яких бібліотечні послуги надаються нестаціонарними формами обслуговування. Враховуючи ряд об’єктивних умов, в тому числі, процеси пов’язані з утворенням ОТГ, придбанням ЦБС, ЦРБ автомобілів та зміни в мережі бібліотек області, виникла потреба у проведенні обласного вивчення «Стан бібліотечно-інформаційного обслуговування населення нестаціонарними формами у Вінницькій області» (Додаток №1).

Дане дослідження проводилось з урахуванням методик роботи ЦБС, що містяться у виданні «Организация работы централизованной библиотечной системы : инструкция и учт. формы. – 2-е изд., испр. и доп. / под. ред.. Р. З. Зотовой. – Москва : Книга, 1985. – 192 с.» та п. 1 постанови КМУ (від 30 травня 1997 р. № 510, із змінами), у якій зазначено що «У населених пунктах з кількістю жителів до 500 чоловік за рішенням відповідного органу місцевого самоврядування бібліотечне обслуговування населення здійснюється загальнодоступною бібліотекою або за допомогою нестаціонарних форм обслуговування (бібліотечний пункт, пересувна бібліотека)». На основі цих документів були розроблені таблиці для збору та узагальнення інформації, щодо діяльності бібліотечних пунктів та пунктів книговидачі за місцем проживання та за місцем роботи.
Необхідно наголосити, що трактування поняття бібліотечний пункт і відповідно організація техніки його роботи змінюється у «Методичних рекомендаціях з організації мережі публічних бібліотек в об’єднаних територіальних громадах» Міністерства культури України і викладено у наступній редакції «Бібліотечний пункт – територіально відокремлений підрозділ стаціонарної бібліотеки, де працює її штатний працівник».

Тож об’єктом дослідження стали:

- бібліотечні пункти (відокремлений підрозділ стаціонарної бібліотеки, де працює її штатний працівник);

- пункт книговидачі (форма нестаціонарного обслуговування, що забезпечується стаціонарною бібліотекою за місцем роботи);

- пункт книговидачі (форма нестаціонарного обслуговування, що забезпечується стаціонарною бібліотекою за місцем проживання). 

У відповідності до заповнених центральними районними бібліотеками таблиць (Додаток № 2) у Вінницькій області публічними бібліотеками організовано 150 точок нестаціонарного обслуговування. Серед них бібліотечних пунктів, як відокремлених структурних підрозділів 5. У Бершадському районі Серебрійська сільська бібліотека має бібліотечний пункт у селі Березівка, а Михайлівська сільська бібліотека – у селі Романівка. У Тульчинському районі Клебанська бібліотека-філія – у селі Гути. У Шаргородському районі Стрільницька бібліотека-філія – у селі Лопатинці, а Лозівська бібліотека-філія – у селі Теклівка.

Бібліотечних пунктів формату як пункт книговидачі за місцем проживання у районах області 33. Як правило, ці діючі формати нестаціонарного обслуговування мають окремі приміщення в сільських клубах та школах, з книжковим фондом розміщеним в шафах, або на стелажах. У Барському районі Антонівська сільська бібліотека має пункт книговидачі у селі Глинянка, Володієвецька сільська бібліотека – у селі Мар’янівка, Гулівська сільська бібліотека – у селі Слобода Гулівська, Голубівська сільська бібліотека – у селі Мартинівка. У Гайсинському районі Гунчанська бібліотека-філія – у селі Адамівка, Кузьминецька бібліотека-філія – у селі Сокільці, Рахнянська бібліотека-філія – у селі Семирічка, Шуро-Мітлинецька бібліотека-філія – у селищі Хутір Карбівський. У Козятинському районі Білопільська бібліотека-філія – у селі Селище, Безіменська бібліотека-філія – у селі Молотківці, Вернигородоцька бібліотека-філія – у селі Верболози, Пузирківська бібліотека-філія – у селі Панасівка, Самгородоцька бібліотека-філія – у селі Лозівка. У Літинському районі Горбівецька сільська бібліотека – у селі Вінниківці. У Могилів-Подільському районі Пилипівська сільська бібліотека – у селі Шлишківці, Конівська сільська бібліотека – у селі Садова. У Мурованокуриловецькому районі Бахтинська бібліотека-філія – у селах Новосілка та Бахтинок, Галайковецька бібліотека-філія – у селі Володимирівка, Конищівська бібліотека-філія – у селі Ягідне, Котюжанівська бібліотека-філія – у селі Вільшанка, Курашовецька бібліотека-філія – у селі Посухів. У Погребищенському районі Бабинецька сільська бібліотека-філія – у селі Бистрик, Білашківська сільська бібліотека-філія – у селі Вишнівка, Збаржівська сільська бібліотека-філія – у селах Обозівка та Травневе, Саражинецька сільська бібліотека-філія – у селі Попівці, Старостинецька сільська бібліотека-філія – у селі Іваньки, Надросянська сільська бібліотека-філія – у селі Булаї. У Тростянецькому районі Савинецька сільська бібліотека – у селищі Довжок та селі Китайгород. У Хмільницькому районі Педосівська сільська бібліотека – у селах Лозова та Вугли.

Щодо функціонування пунктів книговидачі (які позиціонуються бібліотечними працівниками, як бібліотечні пункти) які розміщені у приміщеннях магазинів, залізничних станціях, фапах то вони є пунктами книговидачі у форматі «пересувної бібліотеки». І таких пунктів – 40. У Барському районі Окладнянська сільська бібліотека має пункт книговидачі у селі Адамівка, Терешківська сільська бібліотека – у селі Гавришівка. У Вінницькому районі Горбанівська бібліотека-філія – у селі Ільківка, Майданська бібліотека-філія – у селі Слобода - Дашковецька, Пултівецька бібліотека-філія – у селі Юзвин. У Гайсинському районі Губницька бібліотека-філія – на станції Губник, Зятковецька бібліотека-філія – на станції Зятківці. У Козятинському районі Зозулинецька бібліотека-філія – у селі Сошанськ, Миколаївська бібліотека-філія – у селі Лопатин, Сигнальська бібліотека-філія – у селі Сокілець, Юрівська бібліотека-філія – у селі Листопадівка. У Літинському районі Багринівська сільська бібліотека – у селі Гончарівка, Бірківська сільська бібліотека – у селі Залужне, Іванівська сільська бібліотека – у селі Осічок, Журавненська сільська бібліотека – у селі Олександрівка, Кулизька сільська бібліотека – у селі Українка, Літинецька сільська бібліотека – у селі Яблунівка, Кожухівська сільська бібліотека – у селі Красносілка, Уладівська сільська бібліотека №1 – у селі Матяшівка, Пеньківська сільська бібліотека – у селі Брусленівка, Шевченківська сільська бібліотека – у селі Лисогірка. У Могилів-Подільському районі Козлівська сільська бібліотека – у селі Нагоряни. У Мурованокуриловецькому районі Жванська бібліотека-філія – у селі Кукурівка, Котюжанівська бібліотека-філія – у селі Блакитне. У Погребищенському районі Андрушівська сільська бібліотека-філія – у селі Паріївка, Новофастівська сільська бібліотека-філія – у селі Бурківці, Сніжнянська сільська бібліотека-філія – у селах Задорожнє та Озерна, Черемошненська сільська бібліотека-філія – у селах Веселівка та Кулешів. У Тиврівському районі Марківська сільська бібліотека – у селах Кальнишівка та Федорівка, Колюхівська сільська бібліотека – у селі Канава. У Тростянецькому районі Верхівська сільська бібліотека – у селищі Верхівське, Оляницька сільська бібліотека – у селищі Ладижинське, Демківська сільська бібліотека – у селищі Демківське. У Чернівецькому районі Бабчинецька бібліотека-філія №1 – у селі Нове-Життя.

Що стосується пунктів книговидачі організованих у приватних будинках тут можливий формат лише книгоношення і їх нараховується 12. У Гайсинському районі Косанівська бібліотека-філія має такий формат пункту книговидачі у селищі Трубочка. У Літинському районі Бірківська сільська бібліотека – у селі Кильянівка, Горбівецька сільська бібліотека – у селах Антонівка та Соколівка, Дяковецька сільська бібліотека – у селі Гавришівка, Літинсько Хутірська сільська бібліотека – у селі Білозірка, Уладівська сільська бібліотека – у селі Пиківська Слобідка, Шевченківська сільська бібліотека – у селі Медведівка. У Мурованокуриловецькому районі Лучинчицька бібліотеа-філія – у селі Глибока Долина, Немерченська бібліотека-філія – у селищі Струсово та станції Немерче, Снітківська бібліотека-філія – у селі Рясне.

Бібліотечних пунктів формату як пункт книговидачі за місцем роботи нараховується 60, які працюють на умовах укладання письмової угоди з підприємствами, організаціями, установами, їх структурними підрозділами, волонтерами. За результатами дослідження даний формат нестаціонарного обслуговування функціонує в приміщеннях лікарень, навчально-дошкільних закладах, управлінні соціального захисту населення та пенсійного фонду, швейній фабриці «Веселка», цегельному заводі тощо. Так у Гайсинському районі діє 2 даних пункти книговидачі, Козятинському – 1, Немирівському – 18, Теплицькому – 3, Тростянецькому – 21, Тульчинському – 15.

Найбільша кількість населення зони обслуговування у с. Сокілець Козятинського району (501), яку обслуговує Сигнальська бібліотека-філія, а найменша с. Антонівка Літинського району (20) – Горбівецька сільська бібліотека. І слід зазначити, що вік населення зони обслуговування переважає від 15 до 60 років.

Сама найбільша відстань до найближчої сільської бібліотеки це 12 км. с. Нагоряни, яке обслуговує Козлівська бібліотека Могилів-Подільського району, а найменша 1 км. і таких сіл декілька (с. Ільківка Вінницького району (Горбанівська бібліотека-філія), с. Панасівка Козятинського району (Пузирківська бібліотека-філія).

Якщо аналізувати графік роботи нестаціонарних форм бібліотечного обслуговування, то потрібно відмітити, що це в основному перша половина дня, тобто з 10.00 до 13.00 год., в середньому 3 години на день, 1 раз на тиждень і 1 або 2 рази у місяць, але є й такі випадки що працюють цілий день. Так, бібліотечний пункт у с. Романівка Бершадського району, який обслуговує Михайлівська сільська бібліотека працює з 9.00 до 17.00 год., а пункт книговидачі за місцем проживання в с. Лозова та с. Вугли Хмільницького району, які обслуговує Педосівська сільська бібліотека працює з 9.00 до 18.00 години.

Пункти ж книговидачі за місцем роботи працюють в середньому по 2 години і також в першій половині дня, а на ТОВ «Маріїнський Укрпромзбут» пункт працює з 9.00 до 17.00 год. і обслуговує Бродецька селищна бібліотека-філія Козятинського району.

Загальна кількість обслужених користувачів бібліотечними пунктами та пунктами книговидачі за місцем проживання складає 4565, яким видано 73042 документи. Найбільше обслужено у с. Теклівка (279) Лозівською бібліотекою-філією Шаргородського району, яким видано 6300 документів, а найменше у с. Листопадівка (9) Юрівською бібліотекою-філією Козятинського району і видано 87 документів.

Пунктами ж книговидачі за місцем роботи обслужено 1912 користувачів, яким видано 27831 документ. Найбільше у таборі «Ювілейний» (211), який забезпечує Степаська бібліотека-філія Гайсинського району, де видано 1308 примірників, але книговидача більша у ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 - 2067, обслуговування якого здійснює філія дитячої бібліотеки Летківської сільської ради Тростянецького району, а в Немирівському управлінні статистики функціонування якого забезпечує Немирівська центральна районна бібліотека обслужено лише 5 користувачів, яким видано 112 документів.

Якщо аналізувати показники відвідування, то за даними дослідження загальна кількість відвідувань складає 17912. Так пункт книговидачі у форматі «пересувної бібліотеки», який знаходиться у приміщенні залізничної станції Зятківці, який забезпечується Зятковецькою бібліотекою-філіє Гайсинського району показав найкращі показники – 2520, а на пункті книговидачі, який функціонує у приватній оселі с. Кильянівка і обслуговується Бірківською сільською бібліотекою Літинського району лише 17 відвідувань.

Дані розвідки показали, що кількість проведених заходів, без бібліотечних виставок та переглядів становить всього 141. Із 89 точок нестаціонарного обслуговування лише 41 проводить дані заходи. Найбільше проведено у Гайсинському районі Зятковецькою бібліотекою-філією, пункт книговидачі якої розміщений у приміщенні залізничної станції Зятківці – 21 захід, а 17 провели лише по 1 заходу.

Проаналізувавши анкети було виявлено, що в більшості районів питання організації нестаціонарного бібліотечно-інформаційного обслуговування населення району на засіданні відділу (сектору) культури і туризму райдержадміністрації у 2015-2016 роках розглядалось лише у Немирівському, Теплицькому та Хмільницькому районах.

Щодо назви структурного підрозділу (посади), який здійснює нестаціонарне бібліотечно-інформаційне обслуговування населення відповіли лише у:

Немирівському районі – є бібліотекар по нестаціонарному обслуговуванню читачів відділу обслуговування ЦРБ;

Гайсинському районі – бібліотекар абонементу відділу обслуговування ЦБ;

Тульчинському районі – відділ обслуговування ЦР;

Теплицькому районі – в ЦРБ бібліотекар по нестаціонарному обслуговуванню.

На питання чи є в наявності у ЦБС, ЦРБ автомобільний транспорт, лише Гайсинський район відповів «Так» і це автомобіль Ваз 21-05, але що цікаво на запитання чи використовуєте його безпосередньо для організації нестаціонарного обслуговування населення вони відповіли «Ні».

Таким чином результати дослідження показали, що система організації нестаціонарного бібліотечного обслуговування населення області недосконала, адже є такі райони, що бібліотечні пункти існують тільки формально. Тобто в мережі вони є, але не працюють бо не має приміщення, або не підписано договори. Ще однією проблемою є відсутність спеціалізованого транспорту. Бібліотечні працівники змушені доставляти літературу до віддалених населених пунктів та виробничих ділянок, розраховуючи тільки на власні сили та громадський транспорт. Окрім того, при визначенні форматів нестаціонарного обслуговування необхідно дотримуватись чинного законодавства і перш за все відносно бібліотечного пункту, а саме, «Бібліотечний пункт – територіально відокремлений підрозділ стаціонарної бібліотеки, де працює її штатний працівник». 

У сьогоднішніх умовах обмеженого фінансування бібліотечної галузі потрібно розширювати можливості нестаціонарних форм бібліотечного обслуговування шляхом активізації впровадження обласного проекту «Мобільна бібліотека». Адже нестаціонарні форми, окрім того, що вони забезпечують сприятливі умови для бібліотечного обслуговування населення, дають можливість для бібліотек розширити сферу свого впливу, залучити нових користувачів, підвищити основні показники роботи і довести соціальну значимість власної діяльності.



Тетяна Марченко завідуюча, 

Наталія Мельник методист І-категорії  науково-методичного відділу

Немає коментарів:

Дописати коментар