16 черв. 2017 р.

Дві методичні події червня - Подія друга «Пізнавально- повчальна»

Подія друга розпочалася о 9 годині 30 хвилин 10 червня у відділі аграрних наук і виробництва «Тімірязєвки». 

Ось програма події



Одна психологиння стверджує, що існує Закон Зародків, суть якого полягає в тому, що існують зародки явищ і подій. От я і подумала, що якщо мої директриси ЦБС, ЦРБ послухають як Олександр Вешелені говорить і розповідає про сучасну літературу, то у якійсь із бібліотек проросте щось новеньке. Моя улюблена Гуру Інна Олексіївна Цуріна говорить, що українці мають отримувати в бібліотеці культурний шок. Звичайно в гарному естетично-етичному напрямку! Але ж для того, щоб у бібліотеці відбувалися саме такі події і треба мати, в культурному розумінні, шокованого бібліотекаря! Я думаю, що більшість моїх колег, бо я таки так, емоційний шок отримали від Саші.



Тема його виступу : "Очима онуків: діалог поколінь у творчості молодих авторів". так якось ніколи не задумувалась про такий огляд, а це так правильнокласно - літературні ретросучасні оповідки. 

Слухаючи Сашка приходиш до висновку, що якщо вам треба знайти справді високу і загальну характеристику для всіх розумних людей, то зверніть увагу на їх любов до читання. Справжнє чтиво, складне, та таке, що змушує думати. А кілька годин читання щовечора може допомогти розширити кругозір і творчість, та наблизить до того, аби бути розумним по-справжньому і вміти так говорити про літературу як Олександр.


Від публічних бібліотек сьогодні очікується активна участь в процесі формування місцевих співтовариств і розвитку їх соціальної активності. Саме у такому руслі і була побудована розмова Наталі Іванівни Морозової з колегами. Директор «Тімірязєвки» сама докладає багато зусиль, щоб бібліотечна мережа області вписатися в нову реальність з найменшими втратами і найбільшою ефективністю, тож спільно з присутніми районними колегами визначали можливі вектори перспектив розвитку бібліотек кожного району.


Можливості у бібліотек для сталого розвитку територіальних громад є, але необхідно навчитися організовувати і приймати участь у яскравих, актуальних проектах. Як приклад, участь Тульчинської районної бібліотеки та ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва у Міжнародному оперному open air фестивалі – «OPERAFEST-TULCHYN».

Грошей для розвитку бібліотек ніколи не буває достатньо, тож нагальна необхідність – участь бібліотек у грантових конкурсах і проектах. І зараз одну із можливостей необхідно використати , а саме, подати заявку на проект «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), до участі в якому запрошені публічні бібліотеки, а виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з IREX/Україна (Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 




Реальний шлях модернізації бібліотек це мультифункціональність, відкритий простір, котрий може модифікуватись та виконувати різні функції залежно від потреб різних категорій населення територіальної громади.

А це ми разом


А далі наш Олександр Морозов, у відділі документів іноземними мовами, розказав і показав колежанкам можливості 3D-принтера. За допомогою 3-D принтерів бібліотеки стають новим інтерактивним простором, де діти і дорослі мають доступ до нових технологій і об'ємного друку. Цей дивовижний пристрій з’явився у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім.К.А. Тімірязєва завдяки тісній співпраці з посольством США в Україні у рамках проекту «Вікно в Америку».




Про її Величність Рекомендаційну бібліографію нагадала Тетяна Петрівна Кристофорова, а ще про її призначення і компоненти, види і форми посібників. Вона ж розповіла про артбук, смешбук, скетчбук, дрімбук, софтбук, джанкбук, кукбук, лепбук. До інноваційних форм рекомендації книги і читання відносяться: віртуальні (електронні) виставки; буктрейлер; бібліотрансформер; буктьюб; букслем, фліпбук; букблог; фанбук; лонгрид; рекомендаційні сервіси; соціальні мережі.


З метою подальшого розвитку рекомендаційної бібліографії і в цьому році проходить ІІ конкурс рекомендаційних бібліографічних видань «Читацькі студії» бібліотек області. 


Сервіс – це головний товар. Сьогодні всі українці без винятку – і багаті, і бідні – перебувають у стресі через кризу. Тому спілкування з навколишнім світом стало дуже важливим. 


Люди цінують довіру. Від того, чи знайшов бібліотекар підхід до конкретної людини і її запиту, залежить, повернеться клієнт в бібліотеку і стане ЧЕТАЧЕМ. 

Бібліотека як відкритий простір тісно пов'язана з поняттям свободи вибору зайняття: читання книг, зустріч зі знаменитістю, робота на комп'ютері і так далі. Відкритий простір - це дружня відвідувачам атмосфера, сприяюча вільному прояву потреб і бажань, серед яких, разом з інформаційними запитами і читацькими інтересами, враховуються різноманітні поведінкові сценарії перебування у бібліотеці. Доречно привести слова П.А. Флоренского про можливості бібліотеки як "простору творчості", як ковтка "вина несподіваної свободи", від якої прокидаються в душі "глибині сили нашої істоти", так необхідні для творчості . І саме на цьому, на творчості бібліотекаря щодо популяризації читання і книги акцентувала увагу колег Тетяна Миколаївна Марченко 


І на завершення: певно до нашої зустрічі з колегами, розквітла наша «кімнатна роза»

Немає коментарів:

Дописати коментар