3 трав. 2017 р.

Не звіт про методичний захід

Перший день тепла після затяжного, дощового холоду. І ось вже зранку 27 квітня ми виїжджаємо до міста Погребище для проведення методично-інформаційного дня «Бібліотека як інформаційна агенція екології і туризму». 

Ранок, сім годин, а ми вже на східному автовокзалі. Цього року у виїзді беруть участь лише чотири фахівця «Тімірязєвки». Це я – Кристофорова Тетяна Петрівна, представник від науково-методичного відділу і модератор заходу. Вже декілька років поспіль нормативно-правову базу щодо екологічних питань представляє Мамчур Наталія Петрівна, бібліотекар І категорії сектору права. А вперше у даному заході беруть участь Молоченко Світлана Валеріївна, бібліограф І категорії відділу наукової інформації та бібліографії та Шейкіна Інга Анатоліївна, бібліограф відділу краєзнавства. 


До виїзного дня готувалися ретельно та відповідально. Ми декілька раз зустрічались, планували та обговорювали свої виступи, переймались щодо повторів у виступах, шукали найновішу інформацію та формати виступів цікаві для колег (електронні презентації, коментовані відеоролики, традиційні бібліографічні огляди). Приємно відмітити, зацікавленість колег-тімірязєвчанок проявлену в ході підготовки. Ну і звичайно, для з’ясування організаційних питань, постійно знаходились на зв’язку (фейсбук, телефон) з директором Погребищенської ЦБС Аллою Олександрівною Красноштан.

Хвилювання переповнювало, ми і в дорозі переймались тим, як все має бути. Десь біля дев’ятої години ранку ми приїхали у Погребище. Сьогодні тут базарний день. Велика маса людей приїхала сюди чи продати, чи щось купити. І ми – проводити день інформації. Нас зустріла Алла Олександрівна і провела до районної дитячої бібліотеки, де мав проходити захід. 

Невелике затишне приміщення дитячої бібліотеки, привітні, гостинні люди. Філіжанка гарячої кави зігріла і налаштувала на позитивні емоції та роботу.


Виїзний методично-інформаційний день «Бібліотека – інформаційна агенція екології і туризму» розпочався привітанням завідувачки сектору культури і туризму Погребищенської райдержадміністрації Галини Миколаївни Кравчук. А далі – згідно програми. Наталія Мамчур провела бібліографічний огляд «Еколого-правова культура туризму в Україні», у якому детально зупинилась на нормативно-правових документах, що регулюють розвиток туристичної галузі в Україні, та зосередила увагу на формуванні еколого-правової культури.


Далі учасники разом з Світланою Молоченко здійснили мультимедійну подорож сайтами «Український екологічний туризм: назад до природи», а також познайомилися з різноманіттям екотуризму, його особливостями та основними завданнями. Надзвичайно цікавою була мандрівка сайтами про туристичні тури, маршрути, проекти …

Насупною складовою програми була інформація щодо розвитку туристичної галузі у нас на Вінниччині? Щоб розкрити це питання Інга Шейкіна підготувала яскравий еко-репортаж «Зелений туризм на Вінниччині: тенденції розвитку». Присутні змогли відвідати різні мальовничі куточки нашого краю, де вже є «зелені садиби», насолодитись красою сільських пейзажів та дізнатись про особливості культури та побуту даної місцевості.


Директор Погребищенської ЦБС Алла Олександрівна продовжила краєзнавчу тематику і висвітлила екологічні проблеми, що безпосередньо турбують мешканців Погребищенського району. Головна ідея її презентації «Моя хата НЕ з краю!» донести людям розуміння того, що мало просто говорити про проблему, а потрібно безпосередньо діяти. Для прикладу вона показала відеосюжет про те, як активні громадяни району протистоять вивезенню «львівського сміття» на погребищенське сміттєзвалище.


Продовжуючи тему охорони навколишнього середовища у районі, Надія Рожевська, методист Погребищенської ЦРБ, презентувала учасникам заходу бібліографічний анотований покажчик «Благоустрій довкілля – справа кожного члена громади». Мета видання не лише познайомити з матеріалами про благоустрій населених пунктів району, а й сприяти усвідомленню відповідальності кожного члена громади за екологічну безпеку рідного краю. 


Весь час ми працювали у залі, в якому експонувалась інтерактивна виставка-подорож «Надросянськими стежками».


Ця бібліотечна виставка приваблювала в першу чергу своїм яскравим, художнім оформленням та креативним підходом у представленні матеріалів. Презентуючи виставку, Алла Олександрівна розповіла про визначні краєзнавчі об’єкти, що знаходяться у Погребищенському районі. Але це не просто краєзнавча подорож від одного населеного пункту до іншого – це розроблений бібліотекарями туристичний маршрут, що в подальшому може сприяти розвитку зеленого туризму у районі. 

Так, крок за кроком, ми перейшли до практичної частини нашого заходу. Я підготувала презентацію «Бібліотечні практики екологічного просвітництва», побудовану на досвіді роботи багатьох бібліотек області, України та зарубіжних країн. А далі ми запропонували всім учасникам попрацювати у форматі кейс-метод на тему «Ідеї для збереження екології». Це надзвичайно ефективний метод практичного навчання, який дає можливість застосувати на практиці отримані знання та навички.

Захід завершено. Виїзний методично-інформаційний день – це своєрідний проект, який щораз реалізується спільно з різними районними бібліотеками. Тема екології це по великому рахунку те від чого залежить наше майбутнє та майбутнє наступних поколінь. І бути байдужим до цього неможливо.

Отже, ми сподіваємось, що наша спільна робота буде надзвичайно корисною у подальшому плануванні роботи бібліотек щодо екологічного просвітництва.

У цілому наш захід найбільш влучно охарактеризувала директор Погребищенської ЦБС Алла Олександрівна, сказавши: «Коефіцієнт корисної дії виїзного методично-інформаційного дня «Бібліотека – інформаційна агенція екології і туризму» зашкалює! Дякуємо колегам з «Тімірязєвки» за цікаві, корисні, доступні і креативні виступи. Спільно напрацьовано буквально алгоритм роботи публічної бібліотеки з питань екології та зеленого туризму. Така форма роботи надзвичайно ефективна – з новими знаннями і зарядом активності беремося до роботи!». 

Ми, в свою чергу, також дякуємо Колегам за продуктивну співпрацю та професійну організацію заходу.

Немає коментарів:

Дописати коментар