29 бер. 2017 р.

НЕОбхідно ! складати «дорожню карту» реформування бібліотечної мережі.

В Україні йде адміністративно-територіальна реформа, створюються об'єднанні територіальні громади (ОТГ) і це викликає реформування системи бібліотечного обслуговування населення. Тож, 28 березня 2017 року на обговорення у форматі за круглим столом теми «Адвокаційна діяльність бібліотек в умовах створення об’єднаних територіальних громад» зібралися директори ЦБС, центральних районних (міських), обласних бібліотек Вінницької області. 

Бібліотечне зібрання від управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації привітала Пасека Галина Анатоліївна, головний спеціаліст з питань роботи бібліотечних закладів.

Жваву дискусію викликав виступ регіонального консультанта з правових питань Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України Романовича Сергія Сергійовича про можливості для громад планувати власний розвиток в умовах створених ОТГ . Тим більше, що як підтвердження успішності реформи децентралізації, у мультипрезентаційному форматі був продемонстрований на прикладі Калинівської міської об’єднаної громади.



Директор ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва Морозова Наталія Іванівна у своїй презентації розкрила тему пропозицій для організації мереженої взаємодії бібліотек ОТГ та засади планування адвокаційної кампанії. До обговорення даних тем долучилися всі учасники круглого столу.



Активно станом справ організації функціонування публічних бібліотек у новостворених ОТГ ділилися директори Немирівської ЦРБ Коваль Олена Анатоліївна, 


директор Бушняк Майя Сергіївна, директор Піщанської ЦБС, Лівандовська Людмила Петрівна в.о. директора Калинівської ЦРБ. Когут Ольга Борисівна головний бібліотекар з управління фондами ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва надала консультацію на тему «Бібліотечні фонди: до практики передачі/ прийому до бібліотек ОТГ»



Зав. сектору каталогізування та організації каталогів Приходько Людмила Іванівна проінформувала зібрання про переведення систематизації видавничої продукції на використання універсальної десяткової класифікації (УДК). 

Звичайно не обійшлося і без аналізу роботи бібліотек області у 2016 році. Саме цьому був присвячений виступ-візуалізація зав. науково-методичного відділу Марченко Тетяни Миколаївни. 



Учасники круглого столу погоджуються, що процес впровадження реформи децентралізації, створення ОТГ потребує модернізації та осучаснення існуючої мережі бібліотек для підвищення якості бібліотечно-інформаційних послуг в місцевих громадах. 

І в той же час при утворенні диференційованої моделі функціонування закладів культури в кожній ОТГ необхідно максимально зберегти функції бібліотек як суспільного інституту, що забезпечує доступ громадян до знань, інформації, культурних цінностей, активно сприяє розвитку громади, розповсюдженню української мови та вивченню інших мов світу, просуванню читання та збереженню книги як виду друкованої продукції тощо.

Окрім того було, наголошено про нагальну потребу щодо актуалізації бібліотечного законодавства, а саме,

  • визначитись з видами бібліотек та їх функціями (наукова, універсальна, дитяча, молодіжна, для сліпих, обласна-регіональна, районна як спільна власність декількох ОТГ, головна ОТГ, філія), мережевою взаємодією та затвердити «Типові положення», «Типові структури бібліотек»всіх видів бібліотек;
  • переглянути соціальні нормативи на забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні з відповідальністю за порушення їх дотримання;
  • сформувати та затвердити перелік мінімальних бібліотечно-інформаційних послуг гарантованих державою;
  • розробити нові кваліфікаційні характеристики працівників бібліотек. 
А також, порушити клопотання перед Міністерством культури України про затвердження «Методичних рекомендацій органам місцевого самоврядування щодо забезпеченості населення мережею бібліотечних закладів і бібліотечно-інформаційними послугами в умовах ОТГ».

А ще як би хотілося, щоб реорганізація бібліотечних мереж вібувалася лише із дотриманням процедури проведення громадських слухань.

Немає коментарів:

Дописати коментар