21 бер. 2017 р.

Не відмовляємось від шансів і можливостей!

Нам випало жити у надзвичайно важливий, цікавий період нашої країни. Не один рік йдуть процеси, що кардинально змінюють вектори розвитку України. Одним із таких векторів сьогодення є децентралізація влади і створення об’єднаних територіальних громад.

І в даному сегменті реформ уже постає питання про потрібність і твоєї бібліотеки, і твого робочого бібліотечного місця. Тож «толковий» бібліотечний керівник і відповідно такий же колектив будуть ще раз і ще раз демонструвати, що саме БІБЛІОТЕКА є центром життя і розвитку місцевого співтовариства, а також має бажання долучитися до змін, що відбуваються у громадах.


Для цього необхідно використовувати всі можливості і шанси. І перш за все ніколи не відмовлятися від участі у різних інвестиційних компаніях та проектах. Один з таких проектів і реалізовується Міжнародною організацією IREX. Команда громадської організації «Асоціація бібліотек Вінниччини» та Іллінецької ЦБС подали заявку для участі у проекті ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні». Конкурсна комісія оцінила наші зусилля та підтримала нашу заявку.

Наступним етапом роботи стала – участь представників від бібліотеки та громадської організації у триденному(16-18 березня 2017 року) тренінгу. Окрім нашої команди, у тренінгу брали участь команди з Волині, Житомирщини, Чернігівщини, але Вінниччина була представлена ще Барським, Бершадським, Томашпільським і Хмільницьким районами.

Отже тренінг. Наші координатори Ірина, Любов та Олександр робили все, щоб під час роботи ми оволоділи новими знаннями, отримали нові навички та максимально засвоїли нову інформацію.

Перший день знайомство – і, одразу, море нової інформації, зустрічі з цікавими людьми, експертами в галузі децентралізації. Про успіхи Калинівської ОТГ Вінницької області розповів консультант з правових питань Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України Сергій Романович.

Працюючи у форматі «Жива бібліотека» ми спілкувались з представниками успішних об'єднаних територіальних громад: Заводської (Тернопільська область), Красносільської (Одеська область) та Пирятинської (Полтавська область). 


Тут гарне відео про перший день https://www.youtube.com/watch?v=graD0drixMo&feature=share

Другий день – ми детально розглядали етапи виконання гранту, організаційні питання та звітність, а також в чотирьох командах моделювали проведення заходів для інформування громадян в питаннях децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.







Третій день – завершальний, пройшов у форматі взаємодії та спілкування. Виконуючи завдання, ми грали різні ролі (фасилітатор, фермер, вчитель, бувший голова сільської ради, директор школи, священик, домогосподарка, спостерігачі).



Безперечно тренінг став новим мотиваційним поштовхом для розуміння, що саме БІБЛІОТЕКА і активна частина жителів ОТГ це потужний механізм інформування та залучення інших громадян до реформи, з метою покращення життя і добробуту як громади в цілому, так і кожної людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар