22 квіт. 2020 р.

Соціальне здоров'я характеризується рівнем соціалізації особистості, ставленням до норм і правил, прийнятих у суспільстві, соціальними зв'язками з людьми й соціальними інститутами.

Опитування в ефірі «Прямого», що проходило якраз в день (21.04.2020 р.) заяви міністра МОЗ щодо формату послаблення умов карантину та про відкриття для відвідування парків, музеїв та бібліотек дало такий результат людських преференцій: при ослаблені карантину -71% підуть до парку, а 29% - до музеїв і бібліотек. Як бачимо, українці до нас, у бібліотеки, і не особливо «ломонуться», а ще виклик сьогодення – ми не створюємо додаткову вартість і соціокультурні заходи певно довгенько будемо проводити з невеликою кількістю людей. 

Кожна бібліотека України унікальна установа тож, навіть не в ідеалі, а саме практично, складання «Керівництва по виходу бібліотек з карантину, чи послаблання», чи як там і від чийого імені буде рекомендуватися, вимагає активної участі бібліотечних працівників у цьому процесі. Адже загальні правила вже всім відомі:

• правильно мити руки з милом та водою не менше 30 секунд;
• уникати дотику до обличчя (очей, носа, рота);
• зберігати безпечну відстань (від 1,5 до 2 метрів) від інших людей;
• при чханні і кашлю прикривайте рот і ніс одноразовою хусткою, а потім викидайте її;
• одразу звертатися за медичною допомогою (спочатку по телефону), якщо ви помітили симптоми вірусного захворювання (лихоманка, кашель, утруднення дихання) – викликати швидку.

На роботі важливо бути спокійним, реалістичним - своя безпека (про себе турбуємося і скоріше за все за свої гроші) - маска, рукавички, дезінфікуючі засоби, дотримання соціальної дистанції (1,5-2 метри), провітрювання приміщення і прибирання. Питання книги на карантині – дуже цікаве, бо йдуть дослідження на якій поверхні і скільки COVID-19 зберігається.


Але турбуючись про соціальне здоров’я бібліотекарів рекомендую ознайомитися з матеріалами IFLA «Основні ресурси для бібліотек у відповідь на пандемію коронавірусу». 


Матеріалами від 13.04.2020 Лариси Лугової, віцепрезидентки ВГО Українська бібліотечна асоціація «Безпека бібліотек, читачів і співробітників під час і після пандемії COVID-19» 

І ще стаття Лариси Лугової від 22.04.2020 «Готуємося до виходу з карантину»

А також зиркніть на статтю Тетяни Богуш, членкині Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація «Бібліотеки в умовах епідемії COVID-19»

Немає коментарів:

Дописати коментар