17 квіт. 2020 р.

а люди після "коронакризи", мабуть, більше часу проводитимуть у віртуальному просторі?????

Зовсім недавно в одній дисертації з бібліотечної справи (не можу знайти джерело, але дисертація десь 2012 року) я прочитала, що на законодавство бібліотечної галузі вплив мають зміни в мовній і культурній політиці держави. Але тут, я геть дієслово не знаю, яке вжити – напав, прийшов, нагрянув, з’явився, припхався … (можете продовжити ряд) – COVID-19.

Урядові та органи охорони здоров’я в даний час закликають усіх зменшити соціальні контакти, щоб уповільнити прогрес епідемії коронавірусу. І тепер карантин змушує все людство жити по-новому, а бізнес і соціокультурну сферу переформатовувати свою діяльність. Не є винятком і бібліотеки всього світу.

Мені особисто дуже імпонує модель організації бібліотечного обслуговування населення у скандінавських країнах. Бо в цих країнах бібліотеки є дійсно загальними місцями освіти, просвітництва з рівним доступом до знань, навчання і досвіду без комерційних або політичних маніпуляцій для всієї нації.



Бібліотеки Фінляндії закриті з 15-16 березня і карантин продовжено до 13 травня 2020 року. «Через надзвичайні заходи по обмеженню коронарної інфекції всі наші бібліотеки закриті на невизначений термін. Всі події найближчим часом скасовуються або відкладаються.» – такі та подібні дописи розміщено на веб-сайтах і муніципалітетів, і головних бібліотеках. 

А ще не буде ніяких штрафів за невчасне повернення бібліотечних документів. Тож, багатенько читачів взяли додому десятки книг і фільми для перегляду. Хтось взяв комікси і романи, художню і дитячу літературу, а хтось підбірку книг одного автора. 

В розділі веб-сайтів «Читайте, слухайте та дивіться, доки бібліотека закрита» пропонуються електронні фонди бібліотек. Для доступу знадобиться читацький квиток і пін-код, отриманий в бібліотеці. Під час закриття бібліотек більша увага приділяється послугам, що надаються віддалено. Про додаткові послуги повідомляється на сайтах і в соціальних мережах Facebook та в Twitter.

Cпівробітники бібліотек доступні через чат, електронну пошту та телефон та соціальні мережі. Безпосередньо з «домашніх офісів бібліотекарів» пропонується інформація в Інтернеті «Мережеві скарби» – поради та рекомендації по електронним книгам, іграм, фільмам, музиці, а також здоров’ю. Наприклад, «Про вірус COVID-19 з надійних джерел», «З куточку дивана» – електронні книги для читання батьками для дітей 3-6 років.

В останні роки муніципалітети Фінляндії інвестували в електронні послуги. Наприклад, Гельсінкі і Турку постійно купують все більше ліцензій на електронні книги, але Бібліотечна спільнота вважає, що потрібно загальнонаціональне рішення. 

Коли бібліотеки закриті, Фінська бібліотечна асоціація заохочує людей знайомитися з електронними послугами бібліотек. «Я вважаю, що під час цієї «коронної» кризи ми виявимо, що нинішня структура обслуговування не може задовольнити попит. - будемо сподіватися, що якомога більше людей почнуть користуватися електронними послугами бібліотек» - каже Рауха Маарн, виконавчий директор Фінської бібліотечної асоціації.


«Світ, який ми знали, назавжди зник.

Світ уміє закохувати і дивувати.»– Сергій Жадан

Так, багато з нас воліли проводити наші професійні зустрічі вживу, хоча технології відеоконференцій доступні вже понад 10 років. Прогрес працює тільки для тих, хто може ним скористатися, тож, завантажуйте платформу для відеоконференцій ZOOM. А 23 квітня об 11.00 проведемо онлайн- обговорення «Бібліотеки Вінниччини: організація роботи в умовах карантину та виходу з нього». 

Я дуже обережна у своїх прогнозах, але варто переходити і на новий рівень взаємодії. 

Немає коментарів:

Дописати коментар