16 жовт. 2019 р.

Шпаргалка (легенька) для інформації до колегії

Більшість публічних бібліотек Вінниччини це доступні наближені до місця проживання, безоплатні місця доступу громадян до інформації. 

Досвід бібліотек області щодо розбудови громадянського суспільства в напрямку «влада – бібліотека – громада» має перший етап діалогу ще з 2002 року. Бібліотеки розпочинають масове інформування громадян про діяльність органів влади, програмах розвитку культури районів закріплено інформаційну підтримку бібліотекою органів влади, створення в бібліотеках центрів інформування громадян про рішення місцевих органів самоврядування.

Підключення публічних читалень до мережі Інтернет надає можливості активної їхньої участі у розвитку електронної демократії країни. На жаль, в області до мережі Інтернет підключено лише 328 бібліотек – 36% від загальної кількості, в тому числі лише 37 бібліотек – 33% від загальної бібліотек ОТГ.

Натомість, саме наявність достатньої кількості сучасних компютерів та підключення до Інтернету надає можливість книгозбірням розширювати свої послуги з 

• навчання 
• доступу 
• консультування. 

Конкретно з питань: 


Навчання: комп’ютерній грамотності; навикам роботи з офіційною інформацією, інструментам е-урядування; 


Доступ до: інтерактивного спілкування громадян з органами влади в електронному форматі (звернення, консультації фахівців), участі у законотворчому процесі та у прийнятті рішень на місцевому рівні (наприклад: петиції чи електронна подача документів на партисипативний проект тощо),пошуку інформації та з отримання е-послуг (наприклад податкова та фінансова звітність платника податків в електронній формі до органів Державної податкової служби України, резервування та придбання проїзних пасажирських документів і т.п.).


Консультування це сервісна послуга бібліотеки, яка залежить найбільше від професійної сучасної підготовки бібліотекаря.


Про категорії користувачів: статистична державна звітність і ЕСМАР передбачає фіксування лише вікові категорії, всі інше то окремий моніторинг і вивчення, рішення про яке приймає сама бібліотека. 

Немає коментарів:

Дописати коментар