24 серп. 2016 р.

До питання Незалежність і соціальна відповідальність бібліотек


     У нашому сьогоденні українського суспільства все дедалі зростає потужність риторики  на кшталт  «в інтернеті все є» та меседжів «для чого нам така кількість бібліотек». Чи означає це, що бібліотеки як зайвий соціальний інститут мають бути відкинуті  всіма жителями і територіальними громадами країни? Ось тільки спитали жителів країни, і в тому числі невеликих населених пунктів про це?  Так от ті всі, хто організовує масові атаки на доцільність функціонування публічних бібліотек здивується, що в США кількість публічних бібліотек перевершує кількість «Макдональдсів», а загалом їх  більше 9 тис. (16 тис. - разом з філіями). Американці приходятьу свої місцеві бібліотеки ( 1,4 млрд відвідувань публічних бібліотек в рік ) набагато частіше, ніж в кіно і на спортивні заходи. Тож ствердження, що в бібліотеках не може бути більше такої кількості відвідувачів, як було до ери інтернету, є хибним.

  Трирічне дослідження центру П'ю( неурядовий аналітичний центр, який проводить опитування громадської думки і демографічні дослідження з різних аспектів соціальних наук - від релігії до політики і інтернету), профінансованого Фондом Білла і Мелінди Гейтс вказують на факти :

  • більшість американців ( 90 % у віці від 16 років ) стверджують, що закриття їх місцевої публічної бібліотеки матиме негативні наслідки для спільноти;

  •  значна  частина американців – 76% вважають, що публічна бібліотека дуже корисна для їхньої сім’ї;

  • близько 56 % американців старших 16 років відвідували бібліотеку протягом року;

  • ще частіше зверталися до бібліотеки школярі старших класів - 72 %. Окрім того, виявилося, що представники цієї вікової групи віддають перевагу читанню друкованих  книг.

Більшість американських публічних бібліотек пропонують , як базові, послуги : доступ до он-лайн баз даних, в тому числі платних; ресурси з пошуку роботи та електронні довідки; проводять безкоштовні відео конференції; підтримують відвідувачів у створенні власного контенту; надають свої приміщення для роботи або зустрічей членів місцевого співтовариства, але при цьому бібліотеки все частіше розширюють традиційні форми обслуговування.  У порівнянні з нашими реаліями, то просто супер!

    Не варто буде зараз і тут, аналізувати та покладати відповідальність за всі проблеми сучасного бібліотечного буття на когось – на владу, центральну та місцеву, на олігархів, що цю владу контролюють, на сусідів, близьких та далеких. Адже у бібліотечній галузі на часі, і вже не вперше, донесення до влади всіх рівнів і громадськості про особливу значущість КОЖНОЇ публічної бібліотеки в територіальній громаді. Тому дуже серйозно треба поставитися до запитання: чи ж знайдеться у  ВСІХ  бібліотечних працівників достатньо вмінь і навичок здійснити результативне інформування, що спільноти, що мають доступ до актуальної та потрібної інформації, знаходяться у вигідному положенні для подолання бідності та нерівності, удосконалення сільського господарства, надання якісної освіти, підтримки охорони здоров'я, культури, науки та інновацій. І саме ці функції виконує саме БІБЛІОТЕКА.

  Бібліотека як соціальний інститут суспільства, націлений на реалізацію цілого комплексу соціальних функцій, які, до речі, дозволяють зберегти сутність бібліотеки незмінною протягом століть і в той же час в кожен конкретний історичний період висуває різні  соціальні цілі, а бібліотека адаптується до них та нових граней соціальної відповідальності.

Ми всі є членами суспільства, тому норми моралі, дотримання законів і правила управляють нашою поведінкою, а вони направлені на розвиток і удосконалення кожної людини тобто кожна людина є соціально відповідальною перед тим соціумом в якому вона живе. Бібліотека, подібно індивідуальним членам суспільства, має певний рівень

добровільного  реагування на  суспільні  проблеми та цінності і в цьому полягає її соціально відповідальність. Для бібліотеки соціальна відповідальність - це спосіб підвищити ефективність діяльності в цілому та  через урізноманітнення і впровадження нових послуг як у короткостроковому, так і в довгостроковому періоді, це усвідомлення сталого розвитку.

   З перших  років Незалежності, незважаючи на труднощі, бібліотеки області знаходили можливості і ресурси для того, щоб виконувати свої основні завдання і функції, найважливіші із яких направлені на задоволення інформаційних, освітніх, культурних, соціальних, дозвіллєвих потреб жителів територіальних громад. Вони  стали активними учасниками процесу відродження української культури, розповсюджувачами знань з питань народознавства та краєзнавства, цивілізаційного вектору мислення та громадської відповідальності, сегментарними  реалізаторами державних і регіональних програм, зокрема  розвитку культури та духовного відродження, краєзнавства інформатизації, правової та екологічної просвіти населення, .по роботі з обдарованою молоддю та дітьми і багатьох інших. За цей час публічні бібліотеки області трансформували свої статуси, функції. завдання і напрями діяльності, напрацювали нові практики роботи, навчились  писати гранти і здобувати інвестиції, набули нових рис, нового досвіду у відповідності до ціннісних орієнтирів сучасного українського суспільства.

      Кожна бібліотека області виконує багато з того, що за визначенням відноситься до поняття соціальної відповідальності, як то: проекти навчання дітей і дорослих новим навичкам, наприклад, оволодіння роботою на комп'ютері  та навчання використанню різних прикладних комп'ютерних програм; по організації центрів правової інформації та надання правової допомоги; проекти  з соціально незахищеними категоріями населення, надання виставкового простору і проведення  різних соціокультурних заходів тощо.

Тож  закономірно, що своїм досвідом бібліотечні працівники області ділилися на вебінарі «Незалежність і соціальна відповідальність бібліотек», який відбувся 18 серпня 2016року.
Звичайно, багато критеріїв соціальної відповідальності бібліотекарями ще не освоєно та і в цілому в країні на цей напрямок лише починають звертати увагу, але ми трішки спробували.

       Відповідно до ІСО 26 000,  який є керівництвом  з  впровадження соціальної відповідальності  в  кожну компанію чи організацію, «виявлення стейкхолдерів і взаємодія з ними є базовим елементом реалізації соціальної відповідальності компанії».

У бібліотеки звичайно першими із перших до даної групи належать користувачі, але юридичні зобов’язання і економічне становище залежить від влади, а співпраця з громадськими організаціями, в тому числі  груп захисту прав споживачів, донорськими організаціями, ЗМІ та іншими партнерами залежить таке поняття, як репутація, що, безумовно, важливо для всіх бібліотек.

 Про свої напрацювання учасники вебінару:

Барська районна бібліотека має досвід багаторічної співпраці з місцевою владою у напрямку розвитку територіальнх громад, в т.ч. шляхом залучення грантових коштів від вітчизняних та іноземних донорів. Спільна мета розвитку об’єднала інтереси кожної зі сторін: влада допомагає бібліотеці інвестуванням, а бібліотека сприяє організації навчально-практичних занять для представників органів місцевого самоврядування, громадських активістів з написання проектних заявок на різного роду конкурси.

·        Надано роз’яснювально-навчальну допомогу 756 особам

·        Розроблено 126 проектних пропозицій

·        Створено 15 громадських організацій

·        Виграно у конкурсних відборах 76 проектів

 До прикладу, у цьогорічному ХІІІ обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад у Центрі проектного менеджменту районної бібліотеки пройшли навчання 56 осіб. У підсумку конкурсною комісією були підтримані 16 проектів, серед них і створення Центру громадської пам'яті на ділянці занедбаного кладовища, облаштування в м. Барі притулку для тварин, придбання обладнання для укладання на дахах сучасних покрівельних матеріалів (від Барської міської ради), заміна системи опалення у дошкільному навчальному закладі (від Терешківської сільської ради), перекриття даху приміщення дошкільного навчального закладу Підлісноялтушківського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» (від Підлісноялтушківської сільської ради).

 Також підтримано проект від Барської районної ради „Покращення умов надання послуг у сфері культури для громади м. Бар. Першочергові заходи по капітальному ремонту та енергоефективності КЗ «Барська районна бібліотека» (капітальний ремонт покрівлі приміщення)”.

З районного бюджету  виділено частку співфінансування даного проекту, що  навіть перевищує  розмір виграних коштів (58 тис. грн). Реалізація проекту призведе до покращення санітарно-гігієнічних умов перебування бібліотечного персоналу і користувачів, збільшення кількості відвідувань та залучення нових читачів, активізації інноваційних форм роботи бібліотеки з громадою.

Барська районна бібліотека для дітей перебуває в активному соціальному партнерстві з міським центром «Еверест» (центр соціально-психологічної реабілітації для дітей та молоді з функціональними обмеженями). Проводяться спільні заходи, фестивалі, подорожі.

Досвід роботи бібліотек Могилів-Подільського району підтверджує що соціальне партнерство є справою взаємнокорисною. Так, з  Могилів-Подільським осередком православних скаутів «Подільські скаути»  ЦРБ  проводить спільні заходи з національно-патріотичного виховання,  соціальну роботу з неповними сім ями  та  сім’я з прийомними дітьми-сиротами,  з дітьми –підліткам (тренінг «Соціальне служіння дітей»). У акції «Подаруй бібліотеці книгу» скаутами було зібрано та подаровано бібліотеці колекцію мистецьких альбомів.  Плануємо провести книжковий ярмарок : продаж книг  з домашніх бібліотек, обмін книгами.

Змістовною є співпраця бібліотеки з організаціями екологічного спрямування, де бібліотека виступає рівноправним партнером і відповідно ЦРБ на екологічному з’ їзді у м. Вінниці від імені громади захищала природні об’єкти району , а виступ на засіданні «круглого столу» з питань  утилізації відходів в регіоні  зацікавив організацією  мережевого розповсюдження інформації через бібліотеки та донесення її до населення, : оформленням наочності, проведенням занять та, надання консультацій з виконанням довідок щодо екологічних питань. 

    Ділові та творчі зв’язки з місцевою владою, соціальними службами дають можливість Тульчинській центральній районній бібліотеці виконувати роль певного посередника між владою та представниками цільової групи. Так, за період реалізації проекту «Створення можливості для спілкування людей старшого покоління, які несуть тягар споминів про фашизм, з молодим поколінням, виховання та пропаганда толерантності та міжнаціональної поваги до літніх людей» бібліотекою  було налагоджено співпрацю з органами місцевого самоврядування (спільне вітання з святами), управлінням соціального захисту (відвідування маломобільних та немобільних на дому). Розпочато співпрацю з районним територіальним центром і створено клуб «Діалог поколінь», учасниками  якого є члени Спілки малолітніх в’язнів та молодь. Бібліотекою запроваджено нову послугу « Надання в користування луп для читання книг».

Літинська районна бібліотека в рамках  соціального партнерства з громадськими організаціями «Подільський народний університет Культури» та Літинська районна жіноча рада  проводять спільні заходи.

        Соціальна відповідальність  бібліотеки в реаліях сучасного життя полягає в позиції дотримання прав людини через організацію інформаційно-бібліотечних послуг на допомогу освіті і самоосвіті, розвитку особистості, сприянні соціальної рівності, що досягається через стратегічне розміщення мережі бібліотек.

Про свої напрацювання учасники вебінару:

На жаль, після того, як у 90-х роках Ямпільську ЦБС було ліквідовано, у нашій роботі був складний період, особливо у сільських бібліотек району: На сьогоднішній час соціальна відповідальність це розумна стратегія управління організації, її трудові та ділові практики, тож колектив ЦРБ  спільно з відділом культури і туризму райдержадміністрації здійснили у 2015-2016 роках комплекс заходів по відновленню мереженої взаємодії публічних бібліотек району. З червня 2016 року публічні бібліотеки об’єднані у Ямпільську централізовану бібліотечну систему. При такому об’єднанні, навіть із врахуванням дефіциту бібліотечних ресурсів, ми вже знаходимо ефективні шляхи їхнього формування та використання, що формує нову роль бібліотеки і сільського бібліотекаря у сільському населеному пункті.

   Дотримання прав людини і сприяння соціальній рівності досягається через стратегічне розміщення філіалів Крижопільської ЦБС. У нас збережена мережа, а розміщення сільських філіалів дозволяє охоплювати майже всю територію району. Жителі населені пунктів, в яких немає бібліотеки, можуть користуватися бібліотекою сусіднього села, відстань до яких не більше  як три кілометри. Ми відстоюємо кожну свою бібліотеку, наприклад в селі Леонівна менш ніж 250 жителів є бібліотека, бібліотекар працює на 0,5ставки. Приміщення книгозбірні світле, тепле, просторе і на селі це єдиний соціокультурний, освітній заклад, який активно відвідують жителі і підтримує сільський голова. а На території Красносільської сільської ради є населений пункт Вигода, який обслуговується мобільною бібліотекою.

     Бібліотечні працівники ЦБС всіма шляхами «добувають» книги, газети, журнали для бібліотечного фонду. Значну підтримку отримуємо від органів районної влади, щорічно виділяються кошти на придбання книг та на передплату періодичних видань. Допомагають сільські ради, фермери, спонсори, робимо індивідуальну підписку на бібліотеки, а щось отримуємо в дар від читачів. По всій системі ми почистили фонди це також соціальна відповідальність перед нашими читачами, тому що враховуючи їх запити ми закупили нову сучасну літературу на кошти від здачі макулатури. А щорічна акція « Подаруй бібліотеці книгу»  збільшила фонд на 222 примірники літератури на суму 5114грн. Також беремо участь у різних конкурсах, пишемо грантові проекти, але в нас одна велика проблема це відсутність Інтернет покриття в селах. Підключено лише шість бібліотек . Не буду «кривити душею», але основними нашими читачами є діти та юнацтво. Тож найбільше у організації роботи бібліотек системи орієнтуємося на їхні запити та інтереси. Намагаємося створювати атмосферу в якій було б комфортно і працювати і відпочивати.

       Надання правової інформації та сприяння отриманню безоплатної правової допомоги населенням є одним з пріоритетних напрямків роботи бібліотечних закладів Погребищенської ЦБС. З метою інформування жителів територіальних громад на спеціальних інформаційних стендах бібліотек розміщено нормативно-правові документи, статті, інформаційні бюлетені, буклети, контактні дані організацій, що надають правову допомогу. Окремим напрямком є відстеження інформації про пільги для учасників АТО, соціальні виплати багатодітним сім’ям, законодавства по земельних питаннях.У бібліотечних закладах, де підключено Інтернет, користувачі мають можливість звернутись з запитанням до юристів-консультантів на сайті «Правовий простір» або спілкуватися он-лайн з спеціалістами Козятинського місцевого центру по наданню безоплатної вторинної правової допомоги. Окрім цього, у ЦРБ створено дистанційний пункт доступу прийому громадян – щоп’ятниці з 10 до 13 години консультантами Подільського центру прав людини та представники бюро правової допомоги.

продовження у наступній публікації



Немає коментарів:

Дописати коментар