4 черв. 2014 р.

Травневі навчальні майданчики

Нинішній, інформаційний етап розвитку людського супільства «приходить» поступово в кожну країну та й у кожен дім зі своїми цінностями і установками. Не може випасти із цього процесу і бібліотека. Адже бібліотека, будучи соціальним організмом, не може існувати поза життям суспільства, а значить і поза вибором ціннісних орієнтирів власної діяльності скільки б не говорилося про «деідеологізацію» бібліотечної справи. 

У сучасному світі, що, на жаль, прищеплює споживацьку ідеологію, ми бібліотекарі, мусимо відкривати перед жителями наших громад інший шлях — шлях творчості, мистецтва, втілення мрій у життя. Насправді в цьому немає чогось надскладного, адже кожна людина є творцем. Головне, щоб вона могла відчути це і тоді її життя формуватиметься в іншій площині цінностей, де, зокрема, знання і культура посідатимуть належні їм місце. А оволодіння знаннями, розвиток культурної компетентності неможливі без читання, тож потрібно на прикладах переконувати, що всі освіченні, культурні люди читають. Саме такі спрямування розглядалися і обговорювалися на Школі керівника директорів ЦБС, центральних районних (міських) бібліотек «Публічні бібліотеки Вінниччини: організаційний розвиток сьогодення».


Важливо розуміти, що цінності є сталою величиною протягом усього існування людства. Мінливими є, принаймні, дві речі: розуміння цінностей і чутливість до них. Розширюючи свої послуги та клієнтоорієнтований підхід, впроваджуючи дизайнерські рішення по створенню комфорту та релаксації в бібліотеках, стверджуючи гуманістичну основу та урізноманітнюючи соціокультурну діяльність, ми бібліотекарі, формуємо у суспільства цінність бібліотеки, як невід’ємної складової процесу відродженні духовності, інтелігентності, моральності нашої України. Духовне відродження суспільства неможливе без знайомства з культурними досягненням попередніх поколінь, без почуття гордості за свою Батьківщину. І в цьому процесі величезна роль краєзнавства як цінності. Краєзнавчі ресурси – це багато в чому стратегічні ресурси держави. Вони не тільки не застарівають з часом, а й набувають ще більшої цінності для регіону і країни в цілому. Краєзнавство дозволяє побачити історію як би зсередини, вивчаючи історичний простір рідного краю, історичні тенденції та зміни через долі наших земляків у минулому і сьогоденні в контексті української і навіть всесвітньої історії. 


Зустріч бібліографів-краєзнавців ЦБС, центральних районних (міських) бібліотек з провідними фахівцями ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва була присвячена темі розвитку бібліотечного краєзнавства в області.
До Вашої уваги один із шляхів побудови роботи краєзнавчої роботи у бібліотеці - натиснути тут
краєзнавчі проекти

Немає коментарів:

Дописати коментар