7 квіт. 2014 р.

Київ...Майдан...Бібліотека...


Перебуваючи у Києві на тренінгу з адвокації, побувала на Майдані. Власними очима побачила те, що постійно чула по телебаченню у новинах: людей, які так щиро молились за вбитих героїв, за мир, за Україну. Я відчула й перейняла той козацький дух, що панує там.

Море квітів… і сліз…, барикади, чорні тротуари, згарища. Побачила зброю, якою було вбито наших героїв. Бачила те, чим вони захищались. Я стояла там, де вмирали за свободу, за Україну, за справедливість, за мир українські герої.

Ви навіть не уявляєте, скільки різних почуттів з’являється, коли стоїш на Майдані…Мурашки по шкірі… і серце прискорено б’ється, ледь стримуєш сльози…

Чесно, доки  на власні очі не побачила, не відчула печаль Майдану, не розуміла всіх тих подій, що відбулися. А коли усвідомила, то сльози, гнів, відчай, прагнення справедливості змішались в клубок. Слів бракує, аби виразити той стан.

Йдеш, а з тобою вітаються: «Слава Україні!»,- і ти з гордістю відповідаєш: «Героям Слава!»

Оскільки ми з колегами бібліотекарі, захотіли відвідати Бібліотеку Майдану. Спочатку нас не пропускали. Зараз в "Українському домі" діє система перепусток.

Але, після переговорів по рації нас все таки пропустили - бібліотекарі з усієї України мали можливість побачити Бібліотеку Майдану. У той час мене переповнювала гордість за свою країну та за тих людей, котрі створювали та облаштовували Бібліотеку. На мою думку, тільки представники сильної духом, інтелегентої, освіченої нації в умовах ризику для життя будуть думати про майбутнє - створювати Бібліотеку.

Зараз Бібліотека Майдану – одне з найулюбленіших місць учасників протестів і активних киян. Все починалося з ідеї та двох ящиків, а тепер на полицях тисячі різних книжок.

За словами одного із засновників Бібліотеки - на Майдані є місце Духу (сцена і навколо), місце Сили (вулиця Грушевського), і має бути місце Розуму, тобто Бібліотека.






1 коментар: