16 бер. 2022 р.

У кожного з нас своя площина оборони

 Ми, Українці, знову знаходимося в часовому просторі, коли спалюються міфи, а домінує практична реальність. А реалії сьогодення бібліотек Вінниччини поряд з історіями кожної бібліотеки і кожної бібліотекарки, в умовах російського військового нашестя, мають і свої, і загальні риси та тенденції. Звичайно,  у бібліотеках області зараз не проводяться масові заходи та засідання клубів за інтересами, але, у відносно спокійній та контрольованій ситуації у нашому регіоні, бібліотекарі продовжують надавати традиційні бібліотечно-інформаційні послуги. У бібліотеках видаються книжки,


надаються у користування комп’ютери з доступом до Інтернет,

здійснюється безкоштовне копіювання документів не лише місцевим користувачам, а й тимчасовим переселенцям, які сьогодні стали мешканцями громад.У публічних бібліотеках  області переселенці можуть і отримують інформацію про надання адміністративних та соціальних послуг,  про діяльність інфраструктури територіальної громади. Бібліотечні працівники продовжують вести сторінки бібліотек у соціальних мережах, наповнювати свої електронні ресурси, здійснюють книгоношення, обслуговуючи інвалідів, людей поважного віку, а ще допомагають одиноким людям в придбанні і доставці ліків та необхідних продуктів і серед них бібліотекарі Піщанської публічної бібліотеки.

Як показало наше немирне життя у працівників бібліотечних закладів Вінниччини широка площина волонтерства. Це і передача власних коштів на підтримку армії ЗСУ і переселенців, надання свого житла для біженців і допомога в організації їхнього розміщення в центрах тимчасового перебування, збір гуманітарної допомоги,

в тому числі продуктів харчування для Вінницького госпіталю, приготування їжі як для армії ЗСУ та тероборони, так і для переселенців. 
Бібліотекарі громад ліплять вареники, печуть пиріжки, заготовляють тушонку.

Група працівників Вінницької ОУНБ взяла на себе щоденну організацію процесу обслуговування у одній з їдалень міста.
Більшість головних бібліотек громад стали центрами плетіння маскувальних сіток серед них Бабчинецька, Бершадська Брацлавська, Іллінецька, Немирівська, Ободівська, Томашпільська, Ямпільська та інші.

Сільські бібліотекарі громад області влились у так звані штаби старостинських округів, де під керівництвом старост включаються у виконання першочергових завдань: збір, пакування і відправка гуманітарної допомоги; інформування жителів села; перепис осіб, що прибули у населені пункти; плетіння маскувальних сіток; приготування їжі; роблять все, що вимагає час. І це бібліотекарі Джулинської, Липовецької, Лука Мелешківської, Оратівської, Погребищенської, Тростянецької та інших громад.

Працівники бібліотечних закладів Вінницької області- надійний, дієвий тил у період війни. Ми разом зі своєю УКРАЇНОЮ, своєю армією, своїм народом, своїми громадами, своїм професійним товариством!
Перемога буде за нами!  Слава Україні! Героям Слава!


1 коментар: