22 вер. 2020 р.

Щоденник конкурсу «Green-майданчик громади – Бібліотека»

 

  В плані екологічного використання ресурсів все більше значення набуває  настання  епохи економіки спільного споживання. Адже, людство давно вже придумало масу способів уникнути традиційного «купи-продай» і користуватися речами, не володіючи ними (лізинг, лендінг, прокат, обмін, оренда, рента та і звичайні бібліотеки). І нові види предметів, які можна взяти напрокат у бібліотеці, є прикладами нових екологічно стійких видів  її діяльності. Формат послуг «Бібліотека речей» запровадила у свою роботу бібліотека  у Братіславі (Словаччина). За наявності читацького квитка людина має змогу взяти на три тижні речі на прокат.

Зайняти чітку позицію і створити видимий зелений образ бібліотеки – важлива частина екологічної роботи. Сталий розвиток і нові екологічно безпечні послуги  це способи створити хороший імідж і, таким чином, запропонувати все більше бібліотечних послуг. А коли, бібліотеки можуть висловити свою прихильність екологічним цінностям і запропонувати відкритий і легкий доступ до екологічних знань громаді через свої проєкти і програми, то це і підняття іміджу і цінності самої бібліотеки.

Тож конкурсні роботи в номінації «Кращий проект «Бібліотека & Громада = сталий екологічний розвиток»:

 - Черниш Валентина Павлівна, зав. відділом інформаційного бібліотечного сервісу та автоматизації бібліотечних процесів Тульчинської ЦРБ –  «Методичні поради по проведенню бібліотечними фахівцями еко-тайму «Врятуймо нашу планету!»


- Струтинська Олена Миколаївна бібліотекар відділу з обслуговування дітей Бершадської ЦРБ – «Екологічна скринька «Природа - джерело краси»


- Колектив центральної районної бібліотеки Ямпільської РЦБС «Екологічно-туристичний проєкт «Життя в стилі еко пропонує вам бібліотека»



Немає коментарів:

Дописати коментар