12 серп. 2020 р.

12 серпня в Індії відзначається День національного бібліотекаря

12 серпня в Індії відзначається День національного бібліотекаря в пам'ять національного професора бібліотечної справи, доктора Ранганатана Шіалі Рамамріта (1892-1972), який очолив розвиток бібліотеки в Індії.

  Ранганатан, народився 9 серпня 1892 році в невеликому містечку Шіялі (нині відомий як Сіркажі) в штаті Таміл Наду на півдні Індії.

    Ранганатан почав своє професійне життя як математик; він отримав ступінь бакалавра і магістра математики в Християнському коледжі Мадраса в своїй рідній провінції, а потім отримав ліцензію на викладання. Його довічної метою було викладати математику, і він послідовно навчався на математичних факультетах університетів Мангалор, Коїмбатур і Мадраса (все протягом п'яти років). Як професор математики, він опублікував кілька статей, в основному з історії математики.

 Закінчив Вищу бібліотечну школу в Лондоні. Керував в Індії низкою великих бібліотек, Бібліотечною асоціацією (осн. В 1933 році). З 1924 року директор бібліотеки Мадраського університету, де в 1929 організував бібліотечні курси (з 30-х років - бібліотечна школа). У 1930 році запропонував проект закону про публічних бібліотеках. Сформулював 5 законів бібліотекознавства (1931):

1.Книги призначені для користування ними.

2. Книги призначені для всіх; або кожному читачеві - його книгу.

3. Кожній книзі - її читача.

4. Бережіть час читача.

5. Бібліотека - зростаючий організм

   Сьогодні в Індії діє понад 30 тис. Публічних бібліотек, підтримуваних владою різних рівнів. Загальна чисельність зареєстрованих публічних бібліотек, включаючи фінансовані неурядовими організаціями і фондами, становить близько 50 тисяч.

Бібліотечне законодавство прийнято в 19 з 29 штатів.

   Структура мережі публічних бібліотек країни на сучасному етапі, заснована на ієрархічній моделі: штат - округ - блок - село / панчаят. Провідну роль в бібліотечній системі Індії грають центральні бібліотеки штатів (є у всіх 29 штатах і 6 союзних територіях). Центральні та регіональні бібліотеки фінансуються в основному урядом штатів за підтримки Міністерства культури країни.

   Зразковою в Індії вважається система публічних бібліотек в Національному столичному окрузі Делі, очолювана Публічної бібліотекою. У неї входять: 4 бібліотеки-філії, 24 відділення філій, 3 громадські бібліотеки, 11 бібліотек в районах компактного проживання вихідців з інших штатів, бібліотека для сліпих, бібліотека в'язниці «Тихар», 60 мобільних бібліотечних пунктів і 22 книжкових склади з читальнями.

    До числа найбільших публічних бібліотек - національних депозитарних центрів, які отримують обов'язковий примірник, відноситься Національна бібліотека Індії в Калькутті, яка цілеспрямовано збирає книги на 15 основних регіональних мовах: ассам, бенгалі, гуджараті, хінді, каннада, кашмірі, маратхі, санскрит, малаялам, панджабі , синдхи, телугу, урду, тамили і одія. Фонд бібліотеки нараховує більше 2,2 мільйона книг.

    Важливим етапом у формуванні єдиного інформаційно-комунікаційного бібліотечного простору стала реалізація з 2010 р проекту Цифрової бібліотеки Індії (Digital Library of India, DLI, http://www.dli.gov.in), розробленого Індійським науковим інститутом в Бангалорі та Університетом Карнегі -Мелон в Піттсбурзі (США). Програму підтримали понад 100 університетських, публічних і спеціальних бібліотек, включаючи ті, доступ до яких обмежений.

Незважаючи на активне впровадження новітніх технологій в сферу знань, в Індії гостро стоїть питання комп'ютеризації блокових і сільських бібліотек, перетворення їх на центри інформації та культури.

За цим посиланням можна позиркать на бібліотеки Індії  – https://www.tripadvisor.ru/Attractions-g293860-Activities-c60-t21-India.html

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар