19 трав. 2020 р.

До повістки сьогодення


  У нас в галузі культури, в сегменті законодавства, чергові переверзії – «ломонули» вносити зміни до Законів «Про культуру» і «Про бібліотеки і бібліотечні справу. Зміни у проєктах «Про культуру» і «Про бібліотеки і…» наштовхнули на висновок, що дійсно «твоя ліва рука не знає, що робить твоя права». А головний висновок – Потрібні не зміни, а кардинально новий Закон «Про бібліотеки» на інших підходах, структурі, поняттях і т.д.і т.п. Але ми маємо  застарілі з «нальотом» оновлення кодекси, турбулентнозмінний Закон «Про місцеве самоврядування», недосформатований адміністративно-територіальний устрій тож, формувати, геть навіть, короткострокові стратегії ну як то у дитячій пісеньці «Ну просто, просто, просто скакалки!!!». Тож, основа зараз тактичні ходи.
  Я повторюсь: тяготію до облаштування бібліотечного життя у країнах Скандінавії. Чому, бо в цих країнах високий рівень життя, турбота про екологію, охайність міст, організація праці і люди з країн не прагнуть масово до виїзду на навчання, роботу, постійне місце проживання.
 Так от позиркаємо. Відповідно до рішення парламенту Фінляндії, Закон про публічні бібліотеки, який вступив в чинність з 1 січня 2017 року, https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161492
починається з  § 1 «Сфера дії закону -
Цей закон регулює діяльність публічних бібліотек і їх діяльність, а також заохочення діяльності на місцевому, регіональному та національному рівнях, співпрацю між бібліотеками та державне фінансування».
У Норвегії відповідного Закону https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1985-12-20-108
 у  Ст I. Мета і діяльність публічних бібліотек зафіксовано – Публічним бібліотекам доручено просувати інформаційні, освітні та інші культурні заходи, за допомогою активного поширення і шляхом надання книг та інших засобів масової інформації для всіх, хто живе в країні безкоштовно.
Публічні бібліотеки повинні бути незалежним місцем зустрічей і ареною для публічних обговорень і дебатів.
Кожна бібліотека в своїх пропозиціях для дітей і дорослих повинна підкреслювати якість, універсальність і своєчасність.
Зміст і послуги бібліотек повинні бути відомі.
Публічні бібліотеки є частиною національної бібліотечної системи.
 - Бібліотеки в загальній бібліотечній системі повинні сприяти розвитку демократичного суспільства, поширенню знань і свободи думок.
- Бібліотеки в загальній бібліотечній системі покликані сприяти поширенню літератури і інтересу до освіти, інформації, освіти та досліджень, а також культурної діяльності в цілому.
-  Діяльність бібліотеки повинна бути доступна кожному.
     Загальна тенденція у текстах - зовсім інші підходи і розуміння  смислу бібліотеки. Тим більше, що ми зараз у своїх внутрішніх бібліотечних дебатах не бачимо, та певно, ще і не можемо побачити, які структурні фактори сьогодення і як мають вплинути на бібліотечне існування і розвиток більше, ніж і беззубі законодавчі тексти.

1 коментар:

  1. Містер Бенджамін вийшов за межі своїх вимог, щоб допомогти мені отримати кредит, який я використовував для розширення свого аптечного бізнесу. Вони були дружніми, професійними та абсолютними дорогоцінними каменями для роботи. 247officedept@gmail.com.WhatsApp ... + 19893943740.

    ВідповістиВидалити