28 трав. 2019 р.

Новенький ракурс, старих форматів


     Не хотілось б писати достатньо банальні фрази, але… кадровий потенціал є найважливіший ресурс розвитку бібліотечної справи регіону.   Надання населенню якісних послуг залежить не тільки від забезпечення бібліотечної сфери фахівцями, а й від рівня їх професійної підготовки і постійного отримання нових знань. Саме тому підвищення кваліфікації завжди було актуальним напрямком в діяльності науково-методичного відділу ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва. В методичній роботі відділу вже склалася система заходів підвищення кваліфікації бібліотекарів, але реалії сьогодення, як то встановлення об’єднаних територіальних громад, є викликом для діяльності бібліотек. Ключові рішення змін приймаються як на районному так і на рівні ОТГ і частенько  проблеми бібліотек не тільки не вирішуються, а й загострюються.  Тож, з метою збереження цілісності інформаційно-бібліотечного простору регіону, щоб працівники бібліотек ОТГ  «не випали» з бібліотечної спільноти області, започатковується формат «методичний день для директорів та бібліотекарів публічних бібліотек сільських та селищних ОТГ».
 Перший такий День пройшов на базі «Тімірязєвки» 24 травня 2019 року на захід зібралися  бібліотекарі 19 сільських та селищних ОТГ.
Відкрила методичний захід директор ВОУНБ ім.К.А. Тімірязєва Сеник Лариса Борисівна. Вона проінформувала учасників про основні тенденції розвитку бібліотечної галузі України та участь у роботі ХІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Бібліотека і книга в контексті часу», тема року – «Бібліотечні фонди: актуальні питання управління».
 












Пашкова Олена Анатоліївна, завідувач сектору електронних комунікацій та баз даних презентувала колегам новий сайт ВОУНБ ім. К.А.  Тімірязєва.

 Перед зібранням виступила завідувач сектору обмінного фонду Галушко Світлана Іванівна з повідомленням про умови отримання видань бібліотеками ОТГ за державними і регіональними програмами. 


     Діяльністьсучасних бібліотек різноманітна і різнопланова, вона передбачає використання багатьох галузей права. За оцінками фахівців для регулювання бібліотечно-інформаційної діяльності використовується від 70 до 350 законів та інших підзаконних актів. Тож, зацікавленість і запитання у бібліотекарів викликала консультація Тетяни Миколаївни Марченко «До питання функціонування публічних бібліотек у правовому полі України».
Далі професійне спілкування перейшло у площину практики, а саме, не схоластичного обговорення «Наступати на «граблі» вже не в тренді: порівнюємо, аналізуємо виклики, ризики, казуси, тенденції у функціонуванні публічних бібліотек сільських і селищних ОТГ Житомирської та Вінницької областей». Модерували даний формат Козаченко Галина Георгіївна,  головний методист науково-методичного відділу ЖОУНБ ім. Олега Ольжича та Марченко Тетяна Миколаївна.

 


В рамках обговорення своїм досвідом «Ефективний формат діяльності публічної бібліотеки в сільській ОТГ. Як це працює» поділилась Мовчан Галина Василівна, директор КЗ «Райгородська публічна бібліотека» Немирівського району.


Кристофорова Тетяна Петрівна  провідний методист науково-методичного відділу ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва виступила з презентацією  «Враження про відвідини бібліотек Польщі»
Також, колеги ознайомились з виданнями з фонду НМВ



Немає коментарів:

Дописати коментар