21 квіт. 2016 р.

Якщо ми хочемо досягти якоїсь згоди з Природою, то нам доведеться приймати її умови. Риклефс Роберт, американський еколог.

Виховання дбайливого ставлення до природи, охорони навколишнього середовища, поліпшення екологічної ситуації є досить актуальними для України і всієї планети. Отже, в сучасному світі проблеми екології на першому місці, оскільки стосуються всіх і кожного.
Світова професіональна бібліотечна спільнота проголосила формування екологічної культури населення місією бібліотек в ХХІ столітті.
Традиційно, у квітні місяці фахівці ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва проводять виїзний методично-інформаційний день з питань екологічного просвітництва у бібліотеках. Цьогорічний захід на тему «Екологічні аспекти сьогодення і бібліотека» проходив 20 квітня на базі Немирівської центральної районної бібліотеки.

Програма Дня включала виступи науковця, бібліотечних фахівців ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва та Немирівської центральної районної бібліотеки. Особливий інтерес викликала презентація книг «Раритети тваринного світу Поділля: стан, загроза, збереження» та «Еталони природи Вінниччини», яку представив один з авторів Мудрак Олександр Васильович, доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри екології, природничих та математичних наук Вінницької академії неперервної освіти. Олександр Васильович охарактеризував тваринний світ Поділля, видовий склад фауни, її опис, сучасний стан, загрози існування, режим збереження і відтворення, заходи з охорони. Також назвав сучасні наукові дані щодо чисельності і поширення видів, положення міжнародних договорів, стороною яких стала Україна впродовж останніх 15–20 років. Розглянув пріоритетні напрямки розвитку заповідної справи в області та роль екологічної освіти та виховання.

Фахівці ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва поділились своїми напрацюваннями у напрямку екологічного просвітництва. Зокрема, Наталія Петрівна Мамчур, бібліотекар І категорії сектору правої інформації проаналізувала чинне екологічне законодавство України, яке регулює відносини у сфері охорони, використання та гарантування екологічної безпеки. 

Цікавою була розповідь Вікторії Володимирівни Пипи, бібліотекаря відділу аграрних наук і виробництва, про те, як здійснювати господарювання у злагоді з природою, тобто як вести розумне – екологічне землеробство.
Провідний бібліограф відділу наукової інформації та бібліографії Лариса Борисівна Борисенко здійснила презентацію найбільш цікавих і корисних інтернт-ресурсів з питань екології.

У цьому році 26 квітня виповнилось 30 років, відтоді, як сталась трагічна подія – аварія на Чорнобильській АЕС. Тож закономірно, саме цій темі була присвячена презентація виставки-набату «Чорнобиль з пам’яті не стерти» Оксани Олегівни Зіньковської завідувачки відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук.

Бібліограф-краєзнавець Немирівської ЦРБ Тетяна Яківна Суркова розкрила зміст покажчика «Збережемо природу , збережемо життя» про екологічний стан району та буклету «Об’єкти природно-заповідного фонду Немирівщини».


Своєрідним підведенням підсумків стала консультація двох методистів, ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва – Тетяни Петрівни Кристофорової та Немирівської ЦРБ  –  Лесі Михайлівни Гайдай, була присвячена безпосередньо організації  та формам роботи бібліотеки  з екологічного просвітництва населення.


Немає коментарів:

Дописати коментар