21 груд. 2015 р.


Не дивуйся, що відбувається, бо ніщо не відбувається випадково, 
все йде так, як має йти.
Платон
Якщо тобі дали лимон – зроби з нього лимонад.
Дейл Карнегі


Сьогодні як у суспільстві, так і в професійному середовищі йде безліч дискусій, присвячених руйнації міфів про бібліотеку і бібліотекаря, які базуються на досвіді розвитку бібліотек зарубіжних країн та нових змінах, що відбулися в невеликому сегменті українських книгозбірень. І тут , які б баталії не розгортались, напрошується відповідний висновок щодо питання чи сучасного алгоритму призначення бібліотеки, що все-таки вона є феноменом і невід’ємною складовою розвитку культурно-цивілізаційного суспільства. Окрім того, враховуючи те, що сучасний світ у своєму розвитку дуже потребує відстоювання позицій гуманістичного підходу, ще раз стверджується затребуваність таких інституцій, як бібліотека, адже її незмінне призначення (і бібліотечної професії також) – це сприяння розвитку (саморозвитку) людини. Тож і майбутнє бібліотеки, що розвивається в царині забезпечення комунікативно-просвітницької, комунікативно-освітньої, комунікативно-інформаційної, соціалізаційної і об’єднуючої функцій як для окремої людини, так і територіальної громади.
Бібліотеки чітко усвідомлюють необхідність бути видимими, затребуваними установами зі своєю філософією та концепцією розвитку, особливо в умовах реформ та змін, що відбуваються в країні та суспільстві. Тож не випадково 1 грудня 2015 року у читальній залі ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва на професійному семінарі зібралися директори та методисти централізованих бібліотечних систем, центральних районних (міських) бібліотек. На зустрічі бібліотечна спільнота регіону з великою зацікавленістю прослухала виступ Андрія Кавунця, директора Ресурсно-інформаційного центру розвитку громад «Громади Вінниччини», щодо процесів децентралізації влади у Вінницькій області та об’єднання громад й місця бібліотек в новостворених громадах. А також інформацію Городинського С.С., начальника управління культури і мистецтв облдержадміністрації, про результати виконання рішення колегії від 20 жовтня 2015 року. Директор Вінницької ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва Морозова Н.І. у своєму виступі «Трансформація основних напрямів діяльності публічних бібліотек Вінниччини: орієнтація на територіальну громаду та розвиток» наголосила на ролі бібліотек, громадських організацій, у тому числі ГО «АБВ» в інформаційно-просвітницькій діяльності жителів щодо об’єднання територіальних громад і запропонувала розробити Меморандум про співпрацю обласного управління культури і мистецтв, Ресурсно-інформаційного центру розвитку громад «Громади Вінниччини», ВОУНБ ім. К.А Тімірязєва, ГО «АБВ» щодо координації роботи, проведення консультативних вебінарів з питань децентралізації влади та об’єднання громад і проблем збереження мережі закладів культури. 

Програму заходу продовжила зустріч з Афоніним О.В., президентом Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, та Саприкіним Г.А., директором Державної бібліотеки України для юнацтва. 

Професійну розмову щодо «Електронної системи моніторингу базової мережі публічних бібліотек України», у якій взяли активну участь учасники семінару, модерувала Тетяна Марченко, завідувачка науково-методичного відділу ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва. 



По завершенні семінару «Трансформація та організація бібліотечного обслуговування: пошук шляхів в умовах реформ» його учасники прийняли звернення до бібліотечної спільноти Вінниччини щодо подальших дій в умовах реформ. 
Магістральним напрямком збереження і розвитку публічних бібліотек Вінниччини на найближче майбутнє в умовах реформ є вироблення і впровадження варіаційних мережевих бібліотечних систем. Тож для продовження пошуків шляхів вирішення даного завдання у 2016 році пройдуть щоквартальні зональні «круглі столи» на базі Козятинської, Тульчинської, Ямпільської ЦРБ та ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва на тему «Бібліотеки Вінниччини в реаліях сьогодення». 

Немає коментарів:

Дописати коментар