2 бер. 2012 р.


"Виміряй все доступне вимірюванню
 і роби недоступне вимірюванню доступним".
Г. Галілей.
      Правда дану цитату доречно використати до бібліотечної статистики? Адже в практичній діяльності бібліотек щодня відбувається збір та обробка показників роботи, які на початок року відображаються в бланку форми № 6-НК державного статистичного спостереження
Бібліотечна статистика говорить мовою цифр, що відображає бібліотечну життя у всьому її різноманітті. Звичайно, статистика не дає інформації про людей, які не є користувачами бібліотеки, про невикористані частини фонду, про видання, які «загубилися» на книжкових полицях. Але саме статистиці належить визначальне місце в системі управлінського обліку, оскільки вона виявляє, за словами Т.Уварової,  «типове, характерне, закономірне».
      Саме це і прагнули ми зафіксувати і порівняти у виданні «Статистичний експрес «Бібліотеки Вінниччини 2010-2011рр.» . У таблицях наведені абсолютні та відносні цифрові показники діяльності публічних бібліотек Вінницької області за 2010 та 2011роки. Бібліотеки згруповані по адміністративно - територіальними  округами. Таблиці підготовлені працівниками відділу науково-методичної роботи та інновацій у бібліотечній справі  ВОУНБ ім..К.А. Тімірязєва.
      А ще наткнулися на такий вислів, мовою оригінала: "Статистика правдива и вместе с тем лукава, одновременно бесхитростна и таинственна, открыта для всех, но доступна не каждому".
ПОГОВОРИМО, ПОСПЕРЕЧАЄМОСЯ.

http://www.library.vn.ua/publications/2012/2012_Vin_bibl.html

1 коментар:

  1. Статистика — наука, яка вивчає методи кількісного охоплення і дослідження масових, зокрема суспільних, явищ і процесів. Збирання інформації про них сягає найдавніших часів. Вона мала спершу наскрізь практичний характер; з XIX ст. статистика поступово здобуває солідну наукову основу, коли почалося впорядкування і вдосконалення статистичних методів. (Вікіпедія) Завдяки виданню "Статистичний експрес "Бібліотеки Вінниччини 2010-2011рр."" ми маємо можливість порівняти свої показники з іншими районами та зробити відповідні висновки відносно їх вдосконаленя.

    ВідповістиВидалити