10 лют. 2010 р.

Дорогі мої колежанки!

В останні дні вересня, починаючи з 1998 року у нас, в українських бібліотекарів, з’явилася особлива нагода до зібрання. Наші професійні тусовки проходять у відповідності до Указу Президента України про відзначення 30 вересня Всеукраїнського дня бібліотек. В ці дні про нас гарно говорить влада, «світять» ЗМІ, більше люблять читачі, хоча подія, у більшості випадків, проходить під алгоритмом «Зробимо свято самі собі!». От і робимо ми собі свято. Чому самі собі, бо ми, бібліотечна спільнота, не втратили притаманного нам духу першовідкривачів і не втрачаємо любові до своєї справи і своєї професії.

Висвітлюючи хід сьогорічного загальнорегіонального бібліотечного свята, не можна не запропонувати, Вам переглянути книжкові виставки, які були розгорнуті у фойє ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва (лінк). А також, варто відзначити, що привітати гільдію бібліотекарів та вручити почесні грамоти кращим із найкращих професіоналів завітала заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Спірідонова Любов Михайлівна. Окрім того, на нашому святі директор Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Тімірязєва, президент громадської організації «Асоціація бібліотек Вінниччини» Морозова Наталія Іванівна за дорученням президії організації вручила подарунки та почесні грамоти визнаним кращими фахівцям.

Фундаментальною основою свята стало пошановування переможців та учасників обласного конкурсу творчих заходів, програм і проектів молодих спеціалістів бібліотечної справи щодо популяризації читання «Читайте в ХХІ столітті».

Чому молодих? По-перше, у ХХІ столітті роль молоді в житті суспільства стає все більш значимою, по-друге, згідно Указу Президента 2009 рік проголошено Роком молоді в Україні, по-третє, зараз вкрай необхідно здійснювати інвестиції в молодий кадровий ресурс, який стане довгостроковим вкладенням в конкурентоспроможність бібліотечних закладів. І що б там не говорили, але в час побудови інформаційного суспільства та суспільства знань, бібліотекар – професія майбутнього. А майбутнє належить молодим, на яких покладають надію, а з надією завжди пов’язують сподівання на краще. Та й не можна сучасну бібліотеку уявити собі без творчих, інтелектуальних, «продвинутих» молодих бібліотекарів. В нашій області, у обласних та публічних бібліотеках, їх працює 319. Для професійного суперництва представили свої ідеї 49 молодих колег. Уважно і неупереджено члени об’єднаної науково-методичної ради обласних бібліотек розглянули, вивчили творчі матеріали і визначили 14 переможців в трьох номінаціях: «Бібліотекар-читачу», «Бібліотекар-бібліотекарю», «Бібліотекар-журналіст».

З деякими з конкурсними роботами пропоную ознайомитися. І ще, не можна не подякувати заступнику начальника обласного управління культури і туризму Куделі Галині Денисівні за сприяння у підготовці та проведенні обласного свята.

Зав. відділом науково-методичної
роботи та інновацій у бібліотечній справі
Марченко Тетяна Миколаївна

Немає коментарів:

Дописати коментар