4 лют. 2022 р.

ЗВІТНІ СЕСІЇ-ЗАМАЛЬОВКИ

 Колеги!

  Розпочали ознайомлення з  текстовими звітами публічних бібліотек територіальних громад області. Так хочеться, щоб цей процес відкрив нові життєствердні факти бібліотечної реальності Вінниччини, якими варто було б поділитись з вами! А ще очікуємо, що читання текстових звітів «принесе» таки позитивні професійні емоції для натхнення написання методичних замальовок ПРО ВАС і ВАШУ РОБОТУ!

 Тож, ПЕРША СЕСІЯ –ЗАМАЛЬОВКА написана на основі текстового звіту публічних бібліотек Калинівської  міської громади.
  До реформи  децентралізації публічні бібліотеки Калинівського району функціонували в організаційній моделі централізована бібліотечна система. У 2021 році створено Комунальний заклад «Публічна бібліотека» Калинівської міської ради, в який увійшли Головна бібліотека, бібліотека для дітей і 27 сільських бібліотек - філій. Варто відмітити позитивну тенденцію, що відбулася в громаді, а саме, жодної з бібліотек не ліквідовано, натомість 3 клуби – бібліотеки реорганізовано в бібліотеки-філії «Публічної бібліотеки». Приємно, що в громаді, як і в минулому в районі, виділяються кошти на поповнення бібліотечних фондів – закупівлю книжкових видань, передплату періодичних видань.
   На жаль лише 34,5% бібліотек громади мають доступ до Інтернету і лише 4 з них зареєстровані як Бібліотека-хаб  проєкту «Дія. Цифрова освіта».

А ще, варто, колеги, дочитати далі про один-єдиний досвід у області. А саме, про досвід Новогребельської сільської бібліотеки.  Громада с. Нова Гребля ще у 2014 році надала прихисток 35 сім’ям біженців з Криму. Для їхнього проживання за кошти виділені Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців була відремонтована будівля колишнього гуртожитку місцевого училища. Сім’ї кримських тататар вже адаптувалися до проживання у  Новогребельській громаді. Свій вклад в цей процес внесла і бібліотекар Світлана Самохвалова.

    Оскільки мусульманські родини через свої релігійні переконання не могли приймати участь у більшості заходів бібліотеки, то вона реалізувала ідею  створення для дітей гуртка з ліплення з солоного тіста. Несподівано цей гурток  став користуватись великою популярністю серед дітей. Вони зацікавилися таким видом творчості і з радістю почали приходити у бібліотеку, а тепер тісто замішується в такій кількості, що можна спекти хліб на велику сім’ю. Бібліотека об’єднала дітей з місцевих та кримськотатарських родин і вони сюди приходять,  щоб поліпити, помалювати, пофантазувати і з цікавим виробом піти додому. А ще для дітей проводяться різні заохочувальні до читання конкурси з подарунками, виставки з їх поробками.

     Дітки з татарських сімей дуже люблять ходити в бібліотеку. Для них це одне з не багатьох цікавих занять. Вони завжди беруть багато книг для читання, радіють, коли до бібліотечного фонду надходить нова література.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар