23 вер. 2020 р.

Щоденник конкурсу «Green-майданчик громади – Бібліотека

 

У країнах, які дійсно включені в розбудову майбутнього, обговорення зелених бібліотек починається з представлення  будівель бібліотек, в яких враховуються екологічні стандарти. На жаль, українська бібліотечна спільнота «позадаватися» такими прикладами не може. А от Тайвань може…

  Будівля Бейтоускої філії Тайбейської публічної бібліотеки входить в число 10 кращих «зелених» будівель в світі. Конструкція будівлі, відповідна принципам сталого розвитку та мінімізує вплив на навколишнє середовище, посіла провідне місце в ряду інших екологічно виправданих архітектурних інновацій в Австралії, Бахрейні, Дубаї, Японії, Сінгапурі, Таїланді, Великобританії і США.


Бібліотека розташована в парку Бейтоу, на півночі Тайбея, триповерхова будівля була спроектована архітектором Го Ін-чжао, який поставив собі за мету побудувати будинок, який «дихає» і ідеально вписаний в навколишнє середовище. Реальна краса і цінність цієї будівлі – в її дерев'яних конструкціях, глибоких балконах і вертикальних ґратах. Це дозволяє ще більше зменшити енергоспоживання і економити енергію за рахунок контролю теплового випромінювання . Громадська бібліотека використовує великі вікна, щоб заощадити на споживанні електроенергії. Практично всі вікна відкриті широко, щоб мінімізувати використання вентиляторів та кондиціонерів. Одна частина її даху також покрита фотоелектричними елементами, які безпосередньо перетворюють сонячне світло в електрику. Також, будівля бібліотека збирає дощову воду і використовує в туалетах бібліотеки та для зрошення газонів.


Бейтоуська бібліотека має в своєму розпорядженні фонд в 63 000 томів, включаючи значне число книг по тематиці збереження природного середовища. Щорічно бібліотеку відвідує понад 600 000 читачів.

    Ну, а наші бібліотеки, які не мають змоги перебудувати свої будівлі у такому енергоефективному напрямку, повинні функціонувати в тих будівлях які мають, але організувати і запропонувати громаді відкритий і легкий доступ до екологічних знань.

  А ось і приклади екоакцій надіслані бібліотеками Вінниччини на бібліотечний конкурс:

Слідянська сільська публічна бібліотека Могилів-Подільський район 
(завідуючка бібліотекою Лідія Миколаївна Дідик)   

       Жорнищенська сільська бібліотека-філія Іллінецької

(бібліотекар Присяжнюк Наталія Василівна) 


Березівська бібліотека філія ЦБС Чернівецького району

( завідувачка бібліотекою Хава Валентина Павлівна)


-         Мазурівська бібліотека філія №1 ЦБС Чернівецького району

( завідувачка бібліотекоюи Дембіцька Раїса Володимирівна) 

-         Центральна районна бібліотека ЦБС Чернівецького району

 (завідувачка  відділом обслуговування Соколянська Галина Іванівна) 





Немає коментарів:

Дописати коментар