15 трав. 2020 р.

Методичний серфінг у віртуальному просторі публічних бібліотек Барського району



Інтернет крокує по країні семимильними кроками. І наші сьогоденні реалії показали, що Бібліотека та Інтернет це таки  симбіоз двох не протилежних процесів, і в черговий раз підкреслили, що  широкомасштабна присутність бібліотек в глобальній мережі за допомогою сайтів, блогів, соціальних спільнот то необхідність для них самих. Чим частіше людина буде бачити в інтернеті інформацію про діяльність бібліотек, чим цікавіше і актуальніше вона буде, тим більша ймовірність того, що вона (людина) стане користувачем бібліотеки, або  вподобає  відвідувати сайт, блог або сторінку у соціальній мережі бібліотеки.
   Переглядаючи представлення публічних бібліотек Барського району у мережі Інтернет,  я не ставила перед собою завдання виявити критерії оцінки результативності їхньої діяльності , а скоріше як привід для діалогу, що і як має бути представлено.
За визначенням Української бібліотечної енциклопедії — Режим доступу: http://ube.nlu.org.ua/article/%D0%92%D0%B5%D0%B1-%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82
 «Веб–сайт  (сайт) бібліотеки  – це сукупність статичних та динамічних веб-сторінок, доступних через мережу Інтернет, пов’язаних між собою змістом і навігацією, та фізично розміщених на сервері бібліотеки. Сайт забезпечує подання офіційної інформації про бібліотеку, її послуги, електронні ресурси, а також сприяє оперативному задоволенню інформаційних потреб користувачів незалежно від їх місцезнаходження та часу.»
  Як правило, Бібліотека з професійним, потужним колективом має такий діловий майданчик для каналу комунікації, в тому числі електронного звіту про діяльність бібліотеки перед громадськістю. Сайт служить основною платформою бази даних, призначеної для пошуку та бронювання літератури (електронний каталог), виконання тієї чи іншої довідки (віртуальна довідкова служба сайту), а також точкою доступу до багатофункціональних інформаційних ресурсів бібліотеки (віртуальні виставки, екскурсії, інтерактивні ігри, карти, електронні видання бібліотеки) і не тільки.
  Структура сайту Барської районної бібліотеки, його наповнення визначаються комплексом завдань і цілей, що ставить колектив в даний час перед собою. «Домашня сторінка»  використовує дружню користувачеві термінологію,  дає загальне уявлення про ресурс і послуги бібліотеки та їхній інформаційний зміст. На жаль, на сайті відсутня віртуальна довідкова служба та  електронний каталог (не було придбано відповідне програмне забезпечення). — Режим доступу:
Я звернула увагу на блог бібліотеки «Ключ до фінансування Барської громади», на якому рамках реалізації проекту по співпраці бібліотек з місцевими громадами „Центр проектного менеджменту”  з 2010-по 2018 рр.  подавалася інформація пропозицій вітчизняних та зарубіжних організацій-донорів щодо участі у конкурсах проектів. І таки актуально, щоб даний блог наповнювався і далі оперативною інформацією з даної тематики. — Режим доступу:
 І не випадково, позиціонуючи себе як Бібліотека-майданчик консалідації інноваційних ідей для сталого розвитку громад  району та покращення життєвого рівня барчан, Барська районна бібліотека створила і підтримує веб-сайт «Барський портал». Портал  знайомить громаду з актуальною документною базою органів місцевого самоврядування та виконавчої влади району, а також новинами з населених пунктів, іншою цікавою інформацією. — Режим доступу:
Однією з різновидностей бібліотечних соціальних медіа є блоги. Блог - найвідоміша платформа Веб 2.0. Його відмінна риса полягає в тому, що блог може представляти особу (бібліотекаря), бібліотеку або відділ бібліотеки. Форми подачі матеріалів можуть бути різноманітні - коротке повідомлення, замітка, виступ, стаття, сценарій. Тут можна розмістити не тільки текст або фотографію, але і електронну презентацію, аудіозапис, відеоролик. Є можливість залишати коментарі, а це значить, що в будь-який момент можна повернутися до опублікованих матеріалів і обговорити їх.
       У Барському районі, згідно Електронної системи моніторингу базової мережі публічних бібліотек України, крім районної  ще 6 бібліотек мають свої блоги. Як показав мій легенький аудит, блоги Верхівської, Балківської, Мигалівецької сільських бібліотек мають публікації датовані лише 2018 роком.
Але мій прикрий стан зруйнував блог «Наш край Міжлісся», — Режим доступу: http://mizhlissyalibr.blogspot.com/
який веде  бібліотекар Міжліссянської сільської бібліотеки Людмила Патерок. Даний блог  це дійсно «третє місце» для  громади, бо матеріали представлені на ньому актуальні перш за все для її жителів. Це інформації місцевого рівня в рубриках «Войнашівська сільська рада», «Про встановлення місцевих податків і зборів на 2020 рік», «Дошкільний навчальний заклад с. Міжлісся» і звичайно інша краєзнавча інформація. Також, актуальні публікації-посилання сьогодення  - про  COVID-19,  розклад уроків 5-11 класи онлайн школи, про  процеси децентралізації, контактні номери міських аптек та аптеки сел.Бар для використання попереднього замовлення ліків тощо.
Ще одне не розчарування – блог Грабовецької сільської бібліотеки, який бібліотекар Сергій Фрецюк визначив як «Місцевий інформаційний канал». Контент блогу унікальний, бо він краєзнавчий, а ще комплект комп’ютерної техніки у бібліотеці це спонсорська допомога від ПАФ «Вікторія». Підключення відбулося через національного CDMA оператора Інтертелеком за рахунок бібліотекаря, і прикро, що Сергій Миколайович уже не перший рік працює на неповний робочий день. — Режим доступу:
«Берег дитинства» — Режим доступу:
так називається блог Барської бібліотеки для дітей і це прострір  мережевої взаємодії всіх зацікавлених осіб (бібліотекарів, читачів-школярів, педагогів, батьків), адже дитяча бібліотека має діяти, з огляду на принцип «лонг тейл» (довгий хвіст), наприклад не тільки обслуговувати дітей, а й їхніх батьків, знайомих, випадкових відвідувачів. Як підтвердження цього є рубрика блогу «Містечко молодих мам». Звичайно, на блозі займаються просуванням бібліотеки, книги і читання, краєзнавства.  Це літературні проекти «Бібліотека рекомендує», «Відгадай книгу» та рубрика «Творчість читачів», краєзнавчі – клуб «Роксолана», конкурс дитячого малюнка з використанням комп'ютерних програм «Бібліотека моєї мрії».
    Бібліотекарі, які готові змінюватися і змінювати простір навколо себе, повинні бути відкриті до використання інтернет-технологій в рутинних і творчих процесах своєї діяльності. Це вимагає великих зусиль за допомогою систематичного навчання / самонавчання. На цьому шляху частенько стикаєшся з «низкою поразок, невдач і помилок», але без помилок немає просування вперед.

P.S. Процес включення бібліотек і залучення користувачів в мережеву бібліотечну діяльність досить тривалий. Тож і я  про бібліотечні сторінки у Фейсбуці напишу на прикладі іншого району.
Хто бажає і відгукується?!



Немає коментарів:

Дописати коментар